Kredi kullanıcıları dikkat! 3 gününüz kaldı

Kredi kullanıcıları dikkat! 3 gününüz kaldı
Merkez Bankası’nın kredi kartı kullanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kararı ile 1 Nisan’da başlayacak yeni düzenlemede milyonlarca kullanıcıdan bu para kesilecek. İşte ayrıntılar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Mart tarihinde gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak, yürürlükteki tebliğ nedeniyle kredi kartı faizlerinde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

Vatandaşlar son yıllarda Türkiye'deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle kredi kartlarına yönlendi. Kullanımdaki artış ile kart limit kullanım oranları son yılların en yüksek seviyesine yükseldi. Hükümetin yanlış ekonomi politikaları nedeniyle uluslararası piyasalarda ciddi güven kaybı yaşayan Merkez Bankası seçimlerden sonra ekonomi modelinde önemli değişikliklere giderek, parasal sıkılaşma sürecini başlatsa da, ekonomide beklenen düzelme henüz sağlanamadı.

3 GÜN SONRA KART SAHİPLERİNDEN BU PARA KESİLECEK
Merkez Bankası, bu gelişmelerin ardından artan kredi talebini kontrol altına almak amacıyla bir karar aldı. Merkez Bankası tarafından 16 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle kredi kartı nakit avans işlemlerine uygulanan akdi faiz oranı yüzde 4.42'den yüzde 5'e yükseltildi.

Bu değişiklik, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek. Ekonomistler, 31 Mart seçimlerinin ardından, mevcut ekonomi yönetiminin daha sert tedbirler alacağı beklentisi içerisinde nisan ayında kredi kartı faizlerinde değişikliklerin yanı sıra birçok olumsuz değişikliğin yaşanabileceğini de ifade ediyor.

Şu anda uygulanan kredi kartı nakit avans faizlerinin 1 Nisan'da değişecek olması, milyonlarca vatandaştan kesilecek faiz miktarının da katlanarak artacağı anlamına geliyor.

Özellikle yüksek enflasyon ve artan kira ücretleri karşısında vatandaşlar, maaşlarıyla geçinememeleri nedeniyle kredi kartlarına başvuruyorlar.

Bu durum, 1 Nisan'dan sonra kredi kartından nakit çekmek zorunda kalan vatandaşların yıllık bazda yaklaşık yüzde 100'e varan faizler ödemelerine neden olacak. Böylece son yılların da rekoru kırılmış olacak.

Kaynak:HABER MERKEZİ