100 YILIN YATIRIMI

100 YILIN YATIRIMI
İlçemizin en büyük ölçekli projelerin den biri olan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Projesi geçtiğimiz günlerde gelen onay yazısı ile kurulması kesinleşti.Sarayönü’ne kurulacak olan 2 milyon 600 bin m²’lik Organize Sanayi...

İlçemizin en büyük ölçekli projelerin den biri olan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Projesi geçtiğimiz günlerde gelen onay yazısı ile kurulması kesinleşti.

Sarayönü’ne kurulacak olan 2 milyon 600 bin m²’lik Organize Sanayi Bölgesi'nin, ilçeyi gelecekte bir sanayi kentine dönüştürmesi ümit ediliyor. Şimdiden 83 yatırımcının yer talebinde bulunduğu OSB’de 10 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.

Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Projesi geçtiğimiz hafta 24 Temmuz 2018 tarihinde yeni hükümet sisteminde ismi Bilim ve Teknoloji Bakanlığı olarak yenilen bakanlığımızın onayı ile kesinleşirken,  15 kişiden oluşacak müteşebbis heyet kendi içerisinde 5 kişilik bir Yönetim Kurulu oluşturacak.

İlçemize gelen Konya Bilim ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır ile görüşerek projenin hayata geçmesi için ilk başlangıcı yaptıklarını dile getiren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Organize Sanayi Bölgesi’nin son 100 yılın en büyük yatırımı olduğunu kaydetti.

Sarayönü’nün makus talihini değiştirecek olan ve geçtiğimiz günlerde onaylanan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için ilk adım atıldı. İlçemize gelen Konya Bilim ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır ile bir toplantı gerçekleştiren Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, projenin hayata geçmesi için sürecin başladığını belirterek 5 kişilik bir yönetim kurulu belirleneceğini söyledi.

1 milyon 600 bin metrekare bölümü Sarayönü Belediyesi’ne ait olmak üzere genişleme alanı ile birlikte toplam 2 milyon 600 bin metrekarelik sanayi alanının mevcut olduğunu ifade eden Solak, projenin Sarayönü’ne kazandırılmasının kolay olmadığını belirterek, darbe teşebbüsünden sistem değişikliğine kadar birçok badire ve değişiklik yaşandığını dile getirdi.

Projenin başvuru tarihinden onaylanma tarihine kadar geçen 3.5 yıllık süreçte yaşananları anlatan Solak, “İlçemizin en büyük ölçekli projelerin den biri olan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Projesi geçtiğimiz hafta 24 Temmuz 2018 tarihinde yeni hükümet sisteminde ismi Bilim ve Teknoloji Bakanlığı olarak yenilen bakanlığımızın onayı ile kesinleşmiştir. Bu anlamda ülkemizde köklü bir değişim olan yeni hükümet sisteminin ilk Organize Sanayi Bölgesi Projesinin de ilçemizde uygulanacak olması bizleri oldukça mutlu etmiştir. Oldukça uzun bir süreçte gerçekleşen Organize Sanayi Bölgesi Projesi süreç olarak çok buhranlı günleri ve önemli engelleri geride bırakmayı başarmıştır” dedi.

 

Süreç Nasıl Başladı?

2014 yerel seçimleri akabinde İlçemizin katma değerini artıracak pek çok faaliyet için kolları sıvadıklarını kaydeden Başkan Solak, Sarayönü Organize Sanayi Bölgesinin, bölgesel kalkınma için çok önemli bir proje olacağı fikri sürecin başlangıcı oluşturduğunu ifade etti.

Sarayönü’nün Konya yakın olması, miras taksimi ile küçülen tarım arazileri, işsizlik, sosyo-ekonomik ölçekler, eğitim kalitesi ve sonuç olarak azalan nüfusun ilçeyi gün geçtikçe küçülttüğünü belirten Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, “Projenin gerçekleşmesi durumunda pek çok problem ortadan kalkacaktı. Çok önemli olduğunu düşündüğümüz proje için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile konuyu görüşerek anlatma fırsatı bulduk. O gün itibari ile olumsuz karşılanan OSB Projesi için hayata geçirilebileceğine dair göstergeleri ortaya bir bir koymaya başladık. Konya’ya yakın olmanın bir avantaj olduğu, küçük tarım arazilerinin geçim sağlamadığı için ekilmemesi, işgücünün bölgeden karşılanabileceği, bölgesel ekonomik yapının güçlenmesi ve azalan nüfusun tersine dönmesi artık projenin hayata geçebileceğini gösterir en doğru ve iddialı veriler haline geldi. Artık elimizde geçerli sebeplerimiz ve ortaya koyduğumuz çözümler ciddi problemleri çözebiliyordu. Sarayönü SOSB olumlu olabilecek bir sınıfa dâhil edildi” diye konuştu.

 

Proje Hazırlığı

Sarayönü’nün coğrafi konumunun projenin hayata geçmesinde en büyük etken olduğunu dile getiren Solak, “Konya-İstanbul Yolu, Sarayönü- Altınekin bağlantı yolu, Demir yolu, Havaalanı uzaklığı ve gelişmiş sanayi bölgesi olan Konya Organize Sanayi bölgesine uzaklığı birer birer işimize yaramaya başladı. Yalnız yasal mevzuat kurulmasına hala izin vermiyor aksine Konya’daki sanayi bölgelerinin dolmasına olanak sağlıyordu. Mevzuat, Projenin anlatılmasıyla yatırımcının dikkatini çeker ve talepler gelirse ancak aşılabiliyordu. Ama bu bile yetmiyordu. Gerek Bölge Milletvekilimiz Sayın Hüsniye Erdoğan, gerek tüm siyasi arkadaşlarım, teşkilatlarımız ve diğer bürokratlar ile sürekli görüşmeler yaptık. Nitekim detaylı bir proje hazırlığı yapılması istendi” dedi.

2015 yılı Ocak ayı içerisinde proje çalışmalarına başladıklarını ifade eden Solak, “Tam 1,5 yıl süren proje hazırlığı ile bölgenin tüm özelliklerini kapsayan, tarımdan, hayvancılığa, ekonomiden, kültüre, eğitimden, öğretime, yer altı zenginliklerinden, su kaynaklarına, alt yapından, enerjiye ve daha yüzlerce başlık altında detaylı bir proje hazırlandı. Her detay ilmek ilmek işlendi. 13 Haziran 2016 tarihinde tamamlanan proje hemen akabinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunuldu. Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi projesine eş değer nitelikte Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi nezdinde maket hazırlandı ve proje pek çok mimarın bitirme tezine dahi model oldu” diye konuştu.

 

Projeye Fetö Darbesi

Projenin teslim edildikten sonra 7 farklı bakanlık nezdinde değerlendirilip, hatta 3. Ana Hava Jet üstü ve Devlet Hava Meydanları’ndan görüş alındığını ifade eden Solak, “Nitekim 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen Fetö Hain Darbe girişimi projenin değerlendirmesini askıya almış ve 1,5 yılık çalışma beklemeye alınmıştı.  Darbe girişiminin bertaraf edilmesi ile tekrar gündemlere alınan proje artık değerlendirilmiş ve hatta tip proje örneği olmuş ve Türkiye’de uygulanacak Organize Sanayi Bölgeleri Projeleri için kaynak rapor olmayı başarmıştır. Artık Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi sesleri gelmeye başlamış ve 34 kurumun katılımı ile 1. toplantısı yapılacak duruma gelmiştir. Nitekim ilçemizde 2017 yılının Mart ayında gerçekleştirilen toplantıda karar alınmış ve Sarayönü Organize Sanayi Bölgesinin sınır çalışmalarına başlanılması için yasal süreç ve raporlar beklenmiştir. Yasal süreç içerisinde katılan her kurumun Proje ile ilgili raporları alındıktan sonra artık yer seçimi kesinleşme çalışmaları başlamıştır” dedi.

 

OSB Kuruluşu için kesin karar

Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi yer seçim çalışmaları her ne kadar planlanan süreden sapsa da hala süreç normal seyrinde devam ettiğini ifade eden Solak, “Süreçte İmar planları, Kadastro, jeolojik etütler, haritalar ve daha onlar çalışma kesinleşme için yeterli olmuyor sürekli ara raporlar ile düzenlemeler yapıldı. Üstüne sürekli mevzuat değişiklikleri, değişen kanun ekleniyor, yapılan çalışmalar ertesi gün yeterliliğini kaybediyor ve baştan tekrar başlanıyordu. Nitekim hepsi tek tek halledildi ve geçtiğimiz hafta 24 Temmuz 2018 tarihinde proje kesinleşti. Artık Sarayönü Organize Sanayi Bölgesine sahip bir ilçe haline geldi” diye konuştu.

 

Bölge Müdürlüğü Kuruluşu

Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Bölge Müdürlüğü kuruluş çalışmalarının Konya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütüleceğini ifade eden Solak, “Öncelikli olarak 15 kişiden oluşan ve Kamu Kurumlarının vereceği temsilcilerden oluşan bir müteşebbis heyet kurulacaktır. Bu heyet bir içerisinde 5 kişilik bir Yönetim Kurulu oluşturacak ve sonrasında Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünü kuracaktır. Süreçte Belediyemiz etkin rol alacak bu konuyla ilgili 30 Temmuz Pazartesi günü süreçle ilgili Bilim ve Teknoloji İl Müdürümüz ile görüşmelere başladık ve kendisini ilçemizde ağırladık. Detaylı olarak görüştüğümüz süreçle alakalı ilerleyen günlerde yol haritamızı belirleyerek birlikte hareket etme kararı aldık. En kısa sürede Organize Bölge Müdürlüğümüzün kamulaştırma işlemlerini başlatarak parsel satışlarına hazır hale gelmesini hedefliyoruz” dedi.

 

OSB Hayırlı olsun

Tam 3,5 yılı aşkın bir süreye uzanan OSB projesinin onlarca problemle karşılaştığını ifade eden Solak sözlerini şöyle tamamladı: “Mevzuatlar değişti, kanunlar değişti, darbe girişimleri gördü, hatta yönetim sistemi bile değişti. Sarayönü bizim ilçemiz ve ben Sarayönü’nü çok seviyorum, bu nedenle hiç peşini bırakmadım ve sürekli peşinden gittim. Sonuçta ilçemize çok önemli bir yatırım kazandırmanın mutluğunu yaşıyorum. Bu anlamda İlçe halkımızın desteğini arkamda bulmam, gerek görev alan personellerimiz ve gerek ilçemizin diğer kurum ve kuruluşlarına canı gönülden teşekkür ederim. Sarayönü Organize Sanayi Bölgemiz tüm İlçemize hayırlı ve uğurlu olsun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.