112'de engellilere özel uygulama! Ücretsiz olacak
Sağlık, kaza, yangın ya da diğer asayiş olaylarında acil olarak aranan çağrı merkezi telefonları bir süre önce 112 Acil Çağrı Merkezi altında birleştirilmişti. Gelen acil çağrıların daha kısa süre yanıtlanması ve vakaya daha hızlı erişimi sağlamak amacıyla başlatılan sistemde engelliler için de önemli bir adım atıldı.
Konya Valiliği, yeni 112 Acil Çağrı Merkezi Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Konya'da 2024 yılı içerisinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne toplam 2 milyon 325 bin 183 çağrı geldiği, bu çağrıların 970 bin 805’inin asıllı, 444 bin 852'sinin asılsız çağrı, 909 bin 526 çağrının ise anons sırasında kapandığı belirtilirken gelen çağrıların yaklaşık yüzde 42’sinin asıllı çağrı olduğuna dikkat çekildi.
Alınan çağrılarda olayların takip ve koordinasyonunun daha iyi yapılabilmesi için co-location modelinin uygulandığı 112 acil çağrı merkezi sisteminin acil çağrı durumlarında vatandaşların birden çok numara yerine tek bir numarayı bilmeleri ve çağrı alındıktan sonra tüm ekiplerin en kısa sürede olay mahalline ulaşmasını amaçladığı ifade edilerek yeni dönemde engelli vatandaşlar için de özel bir uygulama başlatıldığı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamada engelsiz 112 uygulaması hakkında şu bilgiler verildi:
''Engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda ihtiyaç duydukları ilgili 112 birimine hızlıca bağlanmalarını ve yaşadıkları, gördükleri acil durumu kolayca ilgililere bildirmelerini sağlamak üzere geliştirilmiştir.
Engelli vatandaşlarımız ücretsiz olarak kişisel telefonlarına indirecekleri mobil uygulama aracılığıyla 112 Acil Çağrı Merkezine anında bildirimde bulunabilir, yetkin 112 personeli ile görüntülü konuşma başlatabilir ya da anlık mesajlaşma ile yine uygulama üzerinden yaşadığı (sağlık, güvenlik, yangın vb.) sorunları bildirebilir.
Engelli vatandaşlarımız dilerse uygulama üzerinden hâli hazırda var olan sağlık problemlerini kayıt edebilir, acil durumda ulaşılacak yakınlarının iletişim bilgilerini sisteme girerek 112 personelinin “Acil Çağrı” anında bu bilgileri görmesini sağlayabilir. Böylece süreçte daha etkin ve hızlı hizmet verilmiş olacaktır.
Konum bilgisi, acil durumlarda, uygulamayı kullanan kişilere en hızlı ve efektif biçimde ulaşılması amacıyla kullanılabilmektedir. Kamera ve ses erişimi kullanıcı ile görüşme yapılabilmesi için gereklidir.
E- Call uygulaması, Bu sisteme sahip olan bir araç kaza yaptığında sistem otomatik olarak devreye girecek ve 112 acil çağrı merkezini arayacaktır. 112 Acil Çağrı Merkezi, arayan aracın konum bilgisini araçta bulunan GPS ile tespit edecek ve araçta bulunan sensörler sayesinde araçta meydana gelen hasarı da yaklaşık olarak hesap edecektir. Çarpma ile birlikte devreye giren sistem sayesinde araç içerisinde bulunan kişiler ile Acil Çağrı Merkezinde bulunan görevliler karşılıklı olarak görüşebileceklerdir.
Araç içerisindekiler bilinçlerini kaybetseler dahi, kurtarma ekiplerine kazanın olduğu yerin bilgisini ve araçtaki hasar miktarını verebilmektedir.
Sistemin devreye girmesi ile birlikte araç içerisindeki konuşmalar olay anında 112 acil çağrı merkezindeki görevliler tarafından dinlenebilmektedir E- Call çağrısı alındıktan sonra Acil Çağrı Merkezinde (Polis – Jandarma – Ambulans – İtfaiye ) bulunan tüm görevliler tarafından kaza yapan araca gerekli müdahale yapılacaktır.
AFAD Acil Uygulaması:
Afet ve acil durumların etkilerini azaltabilmek, afet öncesi vatandaşlara afet farkındalık kültürünü kazandırabilmek, meydana gelebilecek afet olaylarına hızlı bir şekilde müdahalede bulunmak amaçlarıyla T.C.
İçişleri Bakanlığı tarafından AFAD Acil Uygulaması geliştirilmiştir.
AFAD Acil Uygulaması ile doğal afetlerden etkilenen kişilerin konum ve durum bilgilerinin ses ve mesaj yolu ile data hattı üzerinden alınarak 112 Acil Çağrı Merkezlerine aktarılması, bu merkezde durumun değerlendirilerek saha ekiplerine bildiriminin sağlanması ve uygulama üzerinden kişilere ulaşılması hedeflenmektedir.
Kullanıcılar dilerse acil durumda ulaşılacak yakınlarının iletişim bilgilerini sisteme girerek 112 Acil Çağrı Merkezi personelinin “Acil Çağrı” anında bu bilgileri görmesini sağlayabilir, gerekli durumlarda vatandaşın yakınlarına ulaşılarak afetzedenin güncel bilgileri paylaşılabilir.
112 Web İhbar Sistemi kullanılmaya başlandı. Emniyet ve Jandarma internet ihbarları 112 Web İhbar Sisteminden https://ihbar.ng112.gov.tr/ oluşturulmaya başlanmıştır. İçişleri Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen 112 Web İhbar Sistemi, kullanıcı dostu arayüzü ve kolay erişim imkânıyla vatandaşlarımızın hizmetinde Bu sistem sayesinde şüpheli durumlar ve suç faaliyetleri hızlı ve güvenli bir şekilde yetkililere bildirilebiliyor
112 SMS İhbarları Acil yardım talebi olan kişiler, 112 Acil Çağrı Merkezlerine telefonla veya Engelsiz 112, ECall gibi uygulamalarla ulaşabildikleri gibi kısa mesaj (SMS) yoluyla da ihbarda bulunabilmektedir.
112’ye SMS ile ihbarda bulunurken çağrı karşılayıcının durumun aciliyetine dair bir değerlendirme yapabilmesi ve en kısa sürede yardım gönderebilmesi için ilk mesaja mümkün olduğunca fazla bilgi (konum veya açık adres, acil durumun ne olduğu, detaylı bilgi) eklenmesine dikkat edilmelidir.
Çağrı Karşılayıcı, mesajınıza yanıt vererek ek bilgi talep edebilir.
Acil durum numarasını aramak, kısa mesaj göndermekten her zaman daha güvenilir ve hızlı bir seçenektir. SMS, konuşamayacak durumda olunması halinde tercih edilmelidir.
Cep telefonlarının SMS kısmına ihbar ve şikayetle ilgili bilgiler yazıldıktan sonra 112’ye mesaj ücretsiz olarak iletilir. Acil durum kısa mesajları SIM kartı olmayan telefonlardan gönderilemez.
SMS, hangi konumdan gönderilmiş ise o ilin 112 Acil Çağrı Merkezine iletilir.
Yabancı Dil Havuzu:
112 Acil Çağrı Merkezi, Ankara’daki yabancı dil havuzu sayesinde; İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça olmak üzere 4 yabancı dilde hizmet vermektedir. Bu sayede turistler ve ülkemizde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar da acil durumlarda hiç zorluk çekmeden acil yardım hizmeti alabilmektedirler.
112'yi gereksiz her arama; farkında olmadan bir insanın yaşama hakkının elinden alınmasına yol açabilir.
112 Acil Çağrı Hattı'nın gereksiz yere meşgul edilmesi nedeniyle gerçekten acil yardım bekleyen kişi veya kişiler hayatlarını kaybedebilirler.
Bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla çevremize 112 Acil Çağrı Merkezinin ne kadar önemli bir görev üstlendiğini, 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini, gereksiz çağrılarla 112'nin meşgul edilmemesi gerektiğini belirtmeliyiz.
Konum hizmeti ve tüm görüşmelerin kayıt altına alınarak mahkemelerde delil olarak kullanılabildiği unutulmamalı,
Asılsız ihbarda bulunulması veya gereksiz meşgul edilmesi halinde yasal işlem başlatıldığı bilinmelidir.
Çocuklar ebeveynleri tarafından kontrolsüz olarak verilen tablet ve telefonlar aracılığıyla 112 Acil Çağrı Merkezini arayabilmekte ve gereksiz meşgul edebilmektedirler.
Ayrıca sim kartsız telefonlardan da 112 Acil Çağrı Merkezi aranabildiğinden, gereksiz aramaları önlemek için sim kartsız telefonların da çocuklara verilmemesi gerekmektedir.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.