2024'te mi 2025'te mi emekli olmak avantajlı? AKP’li isim açıkladı

2024'te mi 2025'te mi emekli olmak avantajlı? AKP’li isim açıkladı
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli olmak için 2024 yılının mı yoksa 2025 yılının mı daha avantajlı olduğu yönünde kafası karışanların merak ettiği soruya açıklık getirdi

Kamuoyunda 2025 yılında emekli olanlara 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik iddialara son noktayı AKP Grup Başkanı Abdullah Güler koydu. Güler, şu anda bu konuda hazırlanmış bir kanun teklifi olmadığını söyledi.

Güler, 1 Ekim Salı günü başlayacak 28. Dönem 3. Yasama Yılı öncesinde emeklilik sistemi ve sosyal güvenlik konularında önemli açıklamalarda bulundu. 2025 yılında emekli olanların, 2024 yılına göre daha düşük maaş alacağına yönelik şu anda hazırlanmış bir kanun teklifi olmadığını vurgulayan Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Güler, enflasyonun maaşlar üzerindeki etkisini araştıran bir raporun hazırlanması gerektiğini, rapor sonucuna göre adil ve orta yollu bir çözümün bulunabileceğini bildirdi.

Güler, "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım.

Ona yönelik olarak da hakkaniyetli, orta bir çözüm ortaya konabilir. Ama şu anda bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok. Bunlar ortaya çıktıktan sonraki aşamada Bakanlık bürokrasisiyle de görüşerek belli bir noktaya ulaşabiliriz" dedi.

OKS VE TAMAMLAYICI EMEKLİLİK
Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS), işverenlerin katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürüleceği bir yapıya evrileceğini ifade eden Güler, bu çalışmanın emeklilik sistemi açısından önemli olduğunu kaydetti. Uygulamanın uluslararası ölçeklerde değerlendirileceğini ve yılbaşından sonra gündeme alınacağını belirtti.

Güler, emeklilik sisteminin sürdürülebilir hale getirilmesi için kapsamlı bir reforma ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Aylık bağlama oranları, prim miktarları ve emeklilik yaşı gibi unsurların daha dengeli bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgulayan Güler, sistemin hem gelir hem de giderler açısından daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Emeklilik sistemine yönelik merkezi bütçeden yapılan desteğin her geçen yıl arttığını anlattı.

Türkiye’de şu anda 16 milyon 150 bin emekli ve 27 milyon civarında prim ödeyen çalışan bulunduğunu ifade eden Güler, bu dengenin daha iyi bir seviyeye getirilmesi gerektiğini kaydetti. Gelişmiş ülkelerde emekli başına düşen çalışan sayısının daha fazla olduğunu vurgulayan Güler, bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısından daha fazla olduğunu belirtti.

Emeklilik sisteminde daha adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün bulunması gerektiğini söyleyen Güler, gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların dikkate alınarak, her kesimin katkısını alarak bu konunun istişare edilmesi gerektiğini ifade etti. Güler, ekonomiye daha büyük yük getirmeyen makul bir çözüm bulmanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.