2025 yılında hedef 200 milyon doz

2025 yılında hedef 200 milyon doz
Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Şap Enstitüsü Müdürlüğü, hayvanlardaki şap hastalığının önüne geçebilmek için bu yıl 200 milyon doz şap aşısı üretmeyi hedefliyor.

Türkiye genelinde şap hastalığı ile mücadele kapsamında yoğun çaba sarf ediliyor Tarım il ve ilçe müdürlüğü hayvan sağlığı ekipleri şap hastalığını önlemek için düzenli olarak aşı çalışması yapıyor. Türkiye'nin dört bir yanında çiftlikleri ve ağılları gezen ekipler şap aşısı yapıyor.

2025-yilinda-hedef-200-milyon-doz-1.jpg

Tabi bu yapılan şap aşıları da Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretiliyor. Tarım Bakanlığı'na bağlı enstitü şap hastalığının önüne geçebilmek için milyonlarca aşı üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye'de 1967 yılında bugüne üretimi devam eden şap aşısı üretimi her geçen gün artıyor. Ülkemizde 1967 yılında yaklaşık 12 milyon doz şap aşısı üretimi gerçekleştirilirken, bu rakam günümüzde 100 milyonlara ulaştı. 2022 yılında şap aşısı üretim sayısı 128 milyon doza çıktı. Hedef ise bu rakamı daha da ileriye taşımak. Şap Enstitüsü Müdürlüğü 2025 yılı itibariyle bu sayıyı ortalama 200 milyon doza yükseltmeyi hedefliyor.

2025-yilinda-hedef-200-milyon-doz-5.jpg

Şap Hastalığı sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı geniş hayvan kitlelerini etkiler. Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Şap, bulaşıcı viral enfeksiyon hastalığı olduğundan, bu hastalığa yakalanmış hayvanın etinin sağlık sorunlarına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.