25 Katmanlı Güvenlik Duvarı ile Hudut Hattında Kaçak Geçişe Geçit Yok
Türkiye-İran sınır hattı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek güvenlik önlemleriyle korunmaya devam ediyor. 6. Tugay Komutanlığı'nın denetimindeki 295 kilometrelik bu bölge, terör, kaçakçılık ve yasadışı geçişlere karşı 7/24 etkin şekilde savunuluyor.
Sınır hattının büyük bir kısmında (yüzde 70) Modüler Beton Duvarlar (MBD) yer alırken, duvarların aşılması durumunda derin ve geniş hendekler, ek güvenlik sağlıyor.
Sınırda, gelişmiş elektronik izleme sistemleri de devrede. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait termal kameralı dron'lar, sınır hattını sürekli olarak izlerken, Sismik Hareket Algılama sistemleriyle yasa dışı geçişler anlık olarak tespit edilebiliyor.
Yerli İnsansız Hava Araçları (İHA) da gökyüzünden sürekli gözlem yaparak güvenliği pekiştiriyor. TSK personeli ise KİRPİ II ve VURAN gibi zırhlı araçlarla sınırda devriye geziyor.
Güvenlik tedbirleri yalnızca havadan izleme ile sınırlı değil. ASELSAN tarafından üretilen insansız kara aracı ASLAN, sınırda olası yasa dışı geçişlere karşı önemli bir rol oynuyor. Bu araç, akustik silahlar kullanarak kaçak geçişleri engelleyebiliyor.
Gece görüşlü kameralar ve termal kameralarla gece boyunca da etkin gözlem yapılabiliyor. Ayrıca, sınır boyunca kurulu gözetleme kuleleri sayesinde her hareket anında izlenebiliyor.
Tüm bu önlemler 25 katmanlı bir güvenlik sistemine dayanıyor. Bu sistemde toplanan veriler, anında sınır karakollarına ve üst komutanlıklara aktarılıyor, böylece hızlı müdahale sağlanabiliyor. Bu yoğun güvenlik önlemleri sayesinde, yasa dışı geçişlerin sayısı büyük ölçüde azalmış durumda.
2020’de 62 bin 818, 2021’de 61 bin 262, 2022’de 63 bin 74 ve 2023’te 49 bin 49 kişinin yasa dışı geçişi engellendi. 2024 yılı itibarıyla ise bu sayı 15 bin 422’ye kadar düştü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.