8 obruklu tarlada zorlu ekim süreci nihayete erdi
Reşadiye Mahallesi’nde çiftçilik yapan 44 yaşındaki Lütfi Gülbahar’ın 100 dekarlık tarlasındaki 8 obruk, yıllar içinde derinlikleri 10 metreden fazla ve çapları 50 metreyi bulan büyük çukurlar haline geldi. Gülbahar, yer altı kuyusundan sulama yaparak hububat ekimi gerçekleştirdiğini belirtti.
"Gece çalışmak riskli"
Obruklarla dolu bir tarlada çalışmanın oldukça tehlikeli olduğunu dile getiren Gülbahar, “Obruklarla yaşamak zor. Sürekli endişe ediyoruz. Her an bir şey olabilir gibi hissediyoruz ama bir şekilde buna alıştık. Tarlada 8 obruk var. Çevresini sürüp ekim yapmak zor. Gece çalışmak imkansız, çünkü tehlikeli. İçine düşsen kimseyi bulamazsın. Bu yüzden sadece gündüz çalışabiliyoruz” dedi.
Gülbahar, "Tarlayı hazırladık ve ekim işlemlerini yapıyoruz. Eğer yağmur yağmazsa sulama yapacağız. Yağışları bekliyoruz. 2002’de bu tarlada obruk yoktu, 2012'den sonra oluşmaya başladılar. Her yıl neredeyse bir obruk oluşuyor. Derinlikleri 10 metreden fazla, çapları ise daha geniş. Bu tehditle yaşamaya devam ediyoruz. Sadece bu tarlada değil, çevredeki ve komşularımın arazilerinde de obruklar oluşuyor" diye ekledi.
"Obrukların etrafında dikkatlice çalışıyoruz"
Tarlada ekim yapan operatör Ali Karakaya, 20 yıldır bu bölgede çalıştığını belirterek, “Buralarda 250 civarında obruk var. Her zaman endişeyle çalışıyoruz. Hububat ekiyorum, fakat her taraf obruk dolu. Zor bir şekilde işimizi yapıyoruz. Gece çalışmak imkansız, her taraf çukur. Yanından geçerken bile tedirgin oluyoruz. Başka bir yerde de obruk oluşma riski var. Biçerdöver operatörleri de aynı şekilde endişe taşıyor. O yüzden obrukların etrafında dikkatlice çalışıyoruz, sanki ralli yapıyormuşuz gibi” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.