'Akrabaya Alıyorum' Bahanesiyle İkinci El Araç Dolandırıcılığı

'Akrabaya Alıyorum' Bahanesiyle İkinci El Araç Dolandırıcılığı
Haksız kazanç elde etmeye çalışan dolandırıcılar, ikinci el araç alım satımında farklı taktikler kullanıyor. "Aracı akrabama alacağım" diyerek, başkasına ait IBAN üzerinden mağdurların parasını alıp onları dolandırıyorlar.

Uzmanlar, dolandırıcılık tuzaklarından korunmak için vatandaşlara güvenli ödeme sistemlerini kullanmalarını öneriyor. İnternet üzerinden artan dolandırıcılık faaliyetlerine karşı, dolandırıcılar bu kez ikinci el otomobil alım satımını hedef aldı.

Kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar, araç satışını yapmak isteyen kişinin hesabına küçük bir kaparo göndererek güven kazanıyor. Ardından aynı aracın fotoğraflarıyla sahte ilanlar vererek, gerçek satıcıyı ve alıcıyı bir araya getiriyor. Alıcıdan IBAN üzerinden ödeme alarak kayıplara karışan dolandırıcılar, bu yöntemi yaygınlaştırmış durumda.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden polis memuru Furkan Fulin, dolandırıcıların yöntemini şu şekilde açıkladı: “Vatandaş, aracını satmak için internette ilan veriyor. Dolandırıcılar, kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak, aracı akrabalarına alacaklarını söylüyor ve küçük bir kapora göndererek güven kazandırıyorlar.

Sonrasında, aracın değerinden çok daha düşük bir fiyatla ilan veriyorlar. İkinci kez ilana konan araçla ilgilenen alıcıyı, gerçek satıcıyla bir araya getiriyorlar. Satıcı ve alıcı arasında fiyat konusunda anlaşmazlık olmaması için sıkı uyarılar yapıp, aracı ekspertize gönderiyorlar.

Ancak, noter aşamasına gelindiğinde, daha önceden belirledikleri IBAN numarasına ödeme yapmalarını sağlıyorlar ve ardından iletişimi kesiyorlar.” Fulin, güvenli satış yöntemlerinin noterlerde uygulanmaya başlandığını, alıcıların yalnızca araç ruhsat sahibinin hesabına ödeme yapmalarını önerdi.

Fulin, sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde de dolandırıcılıkların arttığını belirterek, "Dolandırıcılar, düşük fiyatlarla ürün ilanları verip, oltalama sayfalarına yönlendiriyor ve para yatıran kişileri çeşitli bahanelerle tekrar ödeme yapmaya zorlayarak dolandırıyorlar.

Bu tür tuzaklardan korunmak için dijital okuryazarlığımızı artırmalıyız. Alışveriş yapacağımız sitelerin doğru web adreslerini kontrol etmeli, güvenli olup olmadığını doğrulamalıyız. Ayrıca, ürün fiyatları piyasa değerinin çok altındaysa şüpheyle yaklaşmak gerekiyor," dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.