Amerikalılar Neden Evlerinde Çamaşır Makinesi Kullanmaz? Nedeni Çok Başkaymış

Amerikalılar Neden Evlerinde Çamaşır Makinesi Kullanmaz? Nedeni Çok Başkaymış
Amerikalılar neden evlerinde çamaşır makinesi kullanmaz sorusunun cevabı oldukça ilginç ve çok yönlüdür.

Amerikalılar neden evlerinde çamaşır makinesi kullanmaz sorusunun cevabı oldukça ilginç ve çok yönlüdür. Bu durumun temel nedenleri arasında kültürel alışkanlıklar, yaşam tarzı tercihleri ve ekonomik faktörler bulunmaktadır.

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte evlerimizde kullandığımız araç ve gereçler de büyük bir değişim göstermiştir. Bu değişimden en çok etkilenen araçlardan biri de çamaşır makinesidir. Gelişmiş ülkelerde neredeyse her evde bulunan çamaşır makinesi, ABD'de ise nadir bir eşya haline gelmiştir. Peki, bu farklılık nereden kaynaklanmaktadır?

Türkiye'de çamaşır makinesinin olmadığı bir ev çoğu kişi tarafından düşünülemez. Bizler için olmazsa olmaz eşyalar arasında yer alan çamaşır makineleri, ABD'de ise nadir bir ev eşyası olarak görülmekte.

Amerika'da 19. yüzyıldan itibaren ortaya çıkan toplu çamaşırhaneler, günümüzde popülerliğini korumaya devam ediyor. İster müstakil isterse de bir apartman dairesinde oturuyor olsun, ABD vatandaşlarının büyük bölümü çamaşırlarını belirli bir ücret karşılığında çamaşırhanelerde yıkamayı tercih ediyor.

Peki sıra dışı görünen bu durumun arkasında yatan nedenleri hiç düşündünüz mü?

İŞTE BU YÜZDEN AMERİKALILAR EVLERİNDE ÇAMAŞIR MAKİNESİ KULLANMIYOR

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1930'lu yıllardan itibaren büyük şehirlerde genel nüfus için toplu çamaşırhanelere ihtiyaç duyuldu. İlk yıkama istasyonu Teksas'ta açıldı ve hızlıca kıtanın diğer bölgelerine yayıldı.

Söz konusu çamaşırhane davranışı, zamanla ABD'liler için bir yaşam standardı haline dönüştü. Dairelerinde lüks eşyalara yer veren birçok Amerikan vatandaşı bugün bile çamaşır makinesi almayı gereksiz bir harcama olarak görüyor.

Bu durumun nedenlerini irdelerken hatırlamakta fayda var ki, ABD'de çamaşırhane fiyatları dünyanın geri kalanına kıyasla çok daha ucuz. Amerikan vatandaşları genel olarak para biriktirmeye eğilimli olduklarından, makine için birden yapılacak harcama yerine küçük küçük ödemelerle çamaşırhanelere yönelmek bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu tür mekanlarda elektrik ve deterjan harcamalarından da tasarruf etmiş oluyorsunuz.

hq720.jpg


EV SAHİPLERİ TARAFINDAN YASAKLANIYOR

Bir diğer önemli sebep ise, Türkiye ya da Avrupa ülkelerinde görülenin aksine, ABD'de her adımda bir çamaşırhane bulmak mümkün. Bu da insanların çamaşırhaneleri tercih etmesini oldukça cazip kılıyor. Sebeplerden bir diğeri ise, özellikle büyükşehirlerde çamaşır makineleri metrekare işgali anlamına geliyor. ABD'de müstakil ev kültürü yaygın olsa da, büyük şehirlerde plaza hayatı devam ediyor. Böyle alanlarda çamaşır makinesi kullanarak evin bir bölümünü işgal etmek yerine, çamaşırhanelerin tercih edilmesi oldukça yaygın bir düşünce.

Çamaşır makinelerinin az kullanılmasının en yaygın sebeplerinden biri de, ABD'deki ev sahipleri çoğu zaman kiraya verdikleri eve çamaşır makinesi sokulmasını istemiyor. Kısa devre ve elektrik sızıntılarından şüphelenen ev sahipleri, sözleşme aşamasında makine kurulmayacağına yönelik maddeler koyabiliyor.

Kaynak. Gerçek Gündem

Kaynak:HABER MERKEZİ