1 Milyar genç erişkin işitme kaybı riski ile karşı karşıya

Kulaklık kullanımı, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olsa da bilinçsizce kullanıldığında işitme kaybı ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine dikkat çekerek, 1 milyar genç erişkinin uzun vadede işitme kaybı riski taşıdığına vurgu yaptı.

Kulaklık Kullanımı Yaygınlaşıyor, Riskler Artıyor
Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle kulaklık kullanımı yaygınlaşırken, yanlış kullanımın işitme sağlığını tehdit ettiğini belirten Doç. Dr. Eravcı, özellikle gençlerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Yüksek sesle uzun süre kulaklık kullanımının, iç kulaktaki tüylü hücrelere zarar vererek işitme kaybına yol açtığını söyledi.

Son 10 yılda kulaklık kullanımında %75 oranında bir artış olduğunu belirten Eravcı, kulaklık kaynaklı sağlık sorunlarını iki temel başlıkta ele aldı:

  1. Dış Kulak Enfeksiyonları: Kulak kirlerinin kulaklıkla içeri itilmesi, özellikle alerjik bünyelerde enfeksiyon riskini artırıyor.
  2. İç Kulak Problemleri: Yüksek sesin iç kulaktaki hassas hücrelere zarar vermesi işitme kaybına yol açabiliyor.

60-60 Kuralı: İşitme Sağlığınızı Koruyun
Kulaklık kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Doç. Dr. Eravcı, “60-60 kuralı” olarak bilinen yöntemi önerdi:

  • Kulaklık ses seviyesini %60’ı aşmayın.
  • Kulaklık kullanımını 60 dakikadan uzun sürdürmeyin.

Ayrıca kulak içi kulaklıkların düzenli olarak antiseptik bezlerle temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Eravcı, dışarıdan gelen gürültüyü daha iyi engelleyen kulak üstü kulaklıkların tercih edilmesini önerdi.

Yıllık Kulak Kontrollerini İhmal Etmeyin
DSÖ’nün verilerinde işitme kaybının yalnızca tamamen duymama şeklinde değil, ince frekans kayıpları gibi kısmi durumlarla da kendini gösterebileceğine dikkat çeken Eravcı, bunun iletişim sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Vatandaşların özellikle çocukluk ve 50 yaş üstü dönemlerde düzenli kulak muayenesi yaptırmasının önemine işaret etti.

İşitme sağlığı konusunda bilinçlenmenin hayati öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar, kulaklık kullanımında daha dikkatli davranılması ve düzenli kontrollerin aksatılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri