100 yıllık ata tohumu hala korunuyor

Beyşehir Akçaleben'de yetiştirilen şeker fasulye 100 yıldan fazla üretim geçmişine sahip. Ata tohumu sınıfında yer alan şeker fasulye hibe destekleri ile koruma altında tutuluyor. Coğrafi işaret belgesi alan şeker fasulye Birleşmiş milletler envanterine de girdi. Her yıl adına şenlikler de düzenlenerek şeker fasulye üretiminin bölgede daha da artırılması hedefleniyor.

Tarım İl Müdürü Duran Seçen, Akçabelen (Çetmi) şeker fasulyesi 100 yıldan fazla üretim geçmişine sahip olduğunu hatırlattı. Çetmi şeker fasulyenin Ata tohumu sınıfında olduğunu da belirten Seçen, ''Ata tohumumuz coğrafi işaret belgeli olup 2016 yılında Birleşmiş Milletler GEF fonu tarafından ata tohumunun korunması amacıyla proje hibe desteği vermiştir. Ve Birleşmiş milletlerin envanterine girmiştir. Ekim alanı 1000-1200 dekar olup ortalama üretim 250-300 ton civarındadır.'' dedi.

Bölgede üretilen fasulyenin yurt dışına da ihraç edildiğini belirten Seçen, ''Ancak son yıllarda 80-100 ton civarında gerçekleşmiştir. Yurt dışı Almanya İngiltere Norveç Belçika gibi ülkelere ihracat yapılmaktadır. Mahallede tarımsal kalkınma kooperatifi aktif olarak çalışmakta olup kooperatife ait eleme ve paketleme tesisi bulunmaktadır.'' ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri