2027: Yapay zeka insan zekasına erişiyor mu?

Amazon Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhi Sarıkaya, Aksaray Üniversitesi’nde “Yapay Genel Zekâya Giden Yol” konulu bir konferans verdi ve makinelerin 2027 yılına kadar insan zekâsı seviyesine ulaşabileceğini ifade etti.

Amazon Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhi Sarıkaya, Aksaray Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşarak “Yapay Genel Zekâya Giden Yol” başlıklı bir konferans verdi. Sarıkaya, yapay zekânın, tıpkı geçmişte internetin yaptığı gibi, hayatı derinden değiştireceğini belirtti.

Kavramın ilk kez 1956 yılında literatüre girdiğini hatırlatan Sarıkaya, 1960-1965 yılları arasında derin öğrenme sistemlerinin temel biçimlerinin ortaya çıktığını ve o dönem yapay zekânın toplumda sıkça tartışıldığını ifade etti. Ancak beklentilerin karşılanamaması ve hükümetler ile endüstrilerin yatırımları çekmesi nedeniyle, yapay zekâ araştırmalarının bir durgunluk dönemi yaşadığını vurguladı.

1970’lerde, “şu olursa şunu yap” şeklinde kurallara dayalı sistemlerin geliştirildiğini, bunların ticaret ve finans gibi alanlarda kullanıldığını belirten Sarıkaya, bu sistemlerin etkisinin sınırlı kalmasının ardından yapay zekânın ikinci bir durgunluk dönemi geçirdiğini söyledi.

1988’de doğal dil modellerinin temel algoritmalarının bulunduğunu, 1995 yılında ise yapay zekâ destekli bir makinenin dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu anlattı.

2004-2005 yıllarında derin öğrenme modellerinin ortaya çıkmasıyla yapay zekâ sistemlerinin yeni bir evreye geçtiğini dile getiren Sarıkaya, IBM’in geliştirdiği bir oyunda yapay zekânın insan rakiplerinden daha fazla doğru cevap verdiğini ve bunun ikinci bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Ayrıca 2014 yılında Google’ın, YouTube videolarından kendi kendine öğrenen bir yapay zekâ algoritması geliştirdiğini, 2017 yılında ise bugünkü büyük dil modellerinin temel algoritmalarının bulunduğunu aktardı.

Günümüzde yapay genel zekâ seviyesine doğru ilerleyen bir süreç yaşandığını ifade eden Sarıkaya, bu kavramın insanların çeşitli alanlarda yapabildiği işleri yapabilen makineleri temsil ettiğini açıkladı.

Yapay genel zekânın, finans, ekonomi, sağlık, fizik ve daha pek çok alanda sınırları aşarak çalışabileceğini belirten Sarıkaya, bir sonraki aşamanın ise insanların kapasitesini çok daha ileriye taşıyan yapay süper zekâ olduğunu söyledi.

Uzmanların son beş yılda yapay genel zekâya ulaşma tahminlerinin giderek daha yakın bir zamanı işaret ettiğini dile getiren Sarıkaya, 2020’de yapılan 80 yıl tahmininin bugün 2027 yılına kadar kısaldığını ifade etti.

Konferansın sonunda Doç. Dr. Ruhi Sarıkaya, Amazon’da yürütülen yapay zekâ projeleri ve bu projelerde uygulanan geliştirme, eğitim ve test süreçlerine dair bilgiler verdi.

Aksaray’da doğup büyüdüğünü ve ilk, orta ile lise eğitimini burada tamamladığını söyleyen Sarıkaya, Aksaray’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Etkinlik, öğrenciler ve akademisyenler tarafından büyük bir ilgiyle takip edilirken, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Sarıkaya’ya teşekkür ederek bir plaket takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri