Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen Cemre'nin suya düşmesi ile birlikte hava sıcaklığında artması bekleniyor.
Halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına Cemre deniyor. Kor halindeki ateş manasına gelen Cemre sayısının 3 olduğuna inanılır. İlki 20 Şubatta düşen cemrenin ikincisi yarın üçüncüsü ise bir hafta sonra 6 Mart'ta toprağa düşecek.
Her Cemre'nin düşüşüyle hava sıcaklığı artar. Cemre'lerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görüldüğü belirtilir. Cemre'nin diğer bir manası da Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığına denir. Divan şairlerinin, Cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirlere de 'Cemreviye' adı verdikleri bilinir.
Meteorolojik bir olay Cemre, takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ışıl güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanıyor. Cemre sözcüğünün sayılı günlerin, takvim klimatolojisine nasıl girdiği bilinmiyor. Ancak, cemrelerin, yılın 180 gün süren soğuk yarısı olarak ayırt edilen Kasım döneminin 100. gününden sonra, sıcaklığın yükselmesiyle ilgili gözlem birikimini, kora benzetilen bir enerji kaynağıyla açıklama düşüncesinden kaynaklandığı söylenebilir. Saatli Maarif Takvimi'ne göre, cemre düşüşleri genellikle fırtınalı geçiyor ve yurdun pek çok yerinde kar yağışı görülüyor. Üçüncü cemrenin ardından da baharın geldiği kabul ediliyor.