İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıkladığı verilere göre, 81 ilde sahte alkole yönelik kapsamlı operasyonlar gerçekleştirildi. Jandarma ekiplerinin düzenlediği “Çengel-14” operasyonları, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı’nın koordinasyonunda, İl Jandarma Komutanlıklarının desteğiyle yürütüldü.
Bu operasyonlarda 77 bin 495 litre sahte ve etil alkol, 4 bin 679 adet sahte bandrol ele geçirilirken, 9 yasa dışı sahte alkol üretim tesisi tespit edildi. Ayrıca sahte alkol üretimiyle bağlantılı 73 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.
Polis ekiplerinin düzenlediği “Çengel-15” operasyonları ise Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı’nın koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlükleri tarafından gerçekleştirildi.
Operasyonlar sırasında 44 bin 796 litre etil alkol, 14 bin 613 litre sahte alkol, 10 bin 391 adet sahte bandrol, 5 bin 347 adet alkol aroması, çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirildi. 12 yasa dışı sahte alkol üretim tesisi ortaya çıkarıldı ve 206 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
Her iki operasyon sonucunda toplamda 136 bin 904 litre sahte ve etil alkol ele geçirilirken, 21 yasa dışı üretim tesisi tespit edildi. Operasyonlar kapsamında 279 şüpheli hakkında işlem yapılırken, Gelir İdaresi Başkanlığı birimlerinin de katılımıyla yaklaşık 74 milyon TL’lik vergi kaybının önüne geçildiği değerlendirildi.