Adı fazla duyulmamış ama faydaları çok fazla: Canan Karatay'ın gözde çorbası

Adı fazla duyulmamış olan Tirşik çorbası faydalarıyla şaşırtıyor. Bu çorbayı Canan Karatay'da önermişti

Tirşik çorbası, adı fazla duyulmamış olmasına rağmen sağlık dolu faydalarıyla dikkat çekiyor. Bu geleneksel çorba, özellikle Doğu Anadolu mutfağında sıkça tüketilmektedir. İçeriğinde bulunan malzemeler ve besleyici özellikleriyle dikkat çeken Tirşik çorbası, son dönemde popülerlik kazanmaya başlamıştır. Ünlü beslenme uzmanı Canan Karatay'ın da önerdiği bu lezzetli çorba, sağlık açısından birçok fayda sunmaktadır.

Tirşik çorbasının en önemli özelliği, içeriğinde bulunan bulgurun sağlık için son derece faydalı olmasıdır. Bulgur, lif açısından oldukça zengindir ve sindirim sistemine olumlu etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda protein, demir, magnezyum ve B vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir besindir. Bu sayede Tirşik çorbası, besleyici özelliğiyle öne çıkmaktadır.

Malzemeler


-1 demet tirşik otu
-1 su bardağı yarma buğday
-2 su bardağı yoğurt
-1 kase nohut
-Un (En az 1/2 su bardağı)
-Sıcak su (Çorbanın kıvamını ayarlamak için)

İŞTE TİRŞİK ÇORBASININ YAPILIŞI

-Ellerinize eldivenlerinizi takın ve tirşik otlarını güzelce yıkayı kurulayın, ardından temiz bir kesme tahtasına alıp ince ince doğrayın.

-Çorbayı pişireceğiniz genişçe bir tencere çıkarın, içine nohutları, buğdayı ve eğer elinizde varsa Maraş tarhanasını ekleyin.
-Bu malzemelerin üzerine ise incecik kıydığınız tirşik otlarını aktarın.
-Geniş ayrı bir kap ya da sürahi çıkarın, 2 kase dolusu yoğurdu içine aktarıp içine su ilave ederek koyu kıvamlı bir ayran elde edin.
-Hazırladığınız bu ayranı da tencerede bekleyen tirşik otlarının üzerine bolca gezdirin.
-Ardından üzerine tirşik otlarını tamamen suyun içinde kalmasını sağlayacak kadar sıcak su ilave edin.
-Son olarak tencereye karışımın üzerini tamamen kapatacak şekilde un serpin. (Un miktarı yarım bardak ile 1 bardak arasında değişecektir.)
-Un ile karışımı neredeyse hava almayacak hale getirdikten sonra sakın unu karıştırarak karışımın içine erimesine neden olmayın, bu şekilde un tabakası en üstte kalarak mayalanma ve ekşime sürecinin hızlandırılması ve daha etkili olması amaçlanıyor, aklınızda bulunsun.
-Ardından tencerenin kapağını da kapatın ve tıpkı yoğurt mayalar gibi tencereyi bezlerle güzelce örtüp mümkünse ılık bir yerde 1 gece bekletin.
-Ertesi gün tencereyi ocağa alın ve orta ateşte karıştıra karıştıra pişirmeye başlayın. (Unutmadan, eğer tencerenin kapağını açtığınızda un tabakasının çok kalın olduğunu görürseniz bu tabakanın bir kısmını kaşık yardımıyla alıp çorbadan çıkarabilirsiniz)
-Yaklaşık 3-4 saat çorbayı karıştırarak pişirin. Suyu buharlaştıkça üzerine sıcak su ilavesi yaparak kıvamını ayarlayın.
-Tırşik otları yumuşayıp çorbanız ekşili nefis bir tada ulaştığında olmuş demektir.

Afiyet olsun.

Fotoğraflar: youtube.com

Yaşam Haberleri