İran, Suriye, Afganistan ve Horasan dağlarında yetişen Hıthıt, sayısız faydasıyla gündeme geldi.
Şeytantersi, şeytanotu (Ferula asafoetida), Ase fetide veya Asa foetida olarak da bilinen Hıthıt otu, sarı, esmer renkli, yumuşak balmumu kıvamında reçineli bir zamk olarak biliniyor. Bu zamk, bitkinin köküne atılan kesiklerden akan koyu bir madde olarak elde ediliyor.
FAYDALARI:
Mide ve bağırsak rahatlatır, bağırsak gazlarını giderir.
Sindirimi iyileştirir.
Hazmı kolaylaştırır.
Parazitleri vücuttan atar.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır.
Öksürüğe iyi gelir.
Balgam söktürür.
İsteri ve sinir hastalıklarında yatıştırıcı olarak kullanılır.
YAN ETKİLERİ:
Şeytantersi reçinesinin gıdalarda bulunan miktarının kullanımı güvenli kabul edilmektedir ve Amerika’da gıdalarda kullanımı GRAS statüsündedir (güvenli) Bu reçinenin medikal amaçlar için uygun dozajda kullanımı da güvenli kabul edilmektedir. Ancak yeni doğanlarda methemoglobinemi oluşturma riski yarattığından, kullanımı kontrendikedir (kullanılmamalıdır.) Süte geçebilme riski olduğu için emziren kadınlar tarafından da kullanılmamalıdır.
Gebelerde ise düşüğe yol açabileceği düşünüldüğünden kullanılmaması tavsiye edilir. Sinirsel gerginlik görülen kişilerde, 50-100 mg şeytantersi reçinesi kullanımının konvülsiyonlara (kasılmalara) neden olabileceği düşünülmektedir. Çok yüksek dozajların kullanımı sonucunda dudakların şişmesi, geğirme, mide ve bağırsaklarda gaz birikimi, diyare, baş ağrısı ve konvülsiyonlar (kasılma) gibi yan etkiler görülmüştür.
NASIL KULLANILMALI?
300-100 mg toz haline getirilmiş şeytan tersi reçinesinin, medikal amaçlar için günde üç kez kullanımı tavsiye edilmektedir. Eğer tentür olarak kullanmak istiyorsanız günde tek doz 20 damla veya 2-4 ml kullanmanız yeterli olacaktır. Topikal kullanım için ise herhangi bir dozaj ve kullanım şekli belirtilmemiştir.
Hıthıt otu ya da diğer adıyla şeytantersini, yan etkileri göze alındığında doktora danışmadan kullanmamak gerekir.