‘AĞAÇLANDIRIN’

.

Ağaçlar yaşantımızın her safhasında ihtiyaç duyduğumuz birçok eşyanın, araç ve gerecin yapımında kullanılmaktadır. Ağaçlar yağmur bulutlarını çekerek yağmur ve kar yağışı sağlarlar. Ağaçlar erozyonu önler, rüzgarın hızını azaltır, toprağı kökleri ile tutarak yağışların ve akarsuların toprağı taşımasını önler.

Ağaçlar, yaban hayatı ve av kaynaklarını korur. Nesli tükenmekte olan hayvanların üretimi, korunması ve barınmasında koruma alanları oluşturur. Bu sahalar milyonlarca canlının yuvasıdır.

Ağaçlar fotosentez olayı neticesinde havadan karbondioksit alarak oksijen vermek suretiyle, havayı temizler, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar.

Aşırı sıcaklıkları düzenler, bir ısı tamponu gibi görev yapar. Sıcağı soğuğu dengeler, yaz sıcaklığını azaltırken, kış sıcaklığını artırır, radyasyonu önler.

Su buharını yoğunlaştırarak yağmur haline gelmesini sağlar. Rüzgar hızını azaltarak toprak ve kar savurmalarını ve rüzgarın kurutucu etkisini yok eder. Bu nedenle açık alanlara oranla ormanlarda gündüzler serin geceler ise sıcaktır.

Ağaçlar, eğlenme, dinlenme ve boş zamanları değerlendirme imkanı sağlar. Havası, suyu, doğal görünümleri ve sakin ortamı ile özellikle şehirlerde yaşayan insanları kendisine çeker. Bu yönüyle insanların beden ve ruh sağlığı üzerinde olumlu rol oynar.

Yerleşim alanları çevresindeki hava kirliliğini ve gürültüyü önlemesi ile insan sağlığı bakımından büyük önem taşır. Ormanların insan sağlığı üzerindeki bütün bu olumlu yararları nedeniyle yerleşim alanları çevresinde ormanlar yetiştirilmekte, dinlenme yerleri kurulmaktadır.

Ormanlar, orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır.

Ormanlar, ulusal savunma ve güvenlik bakımından da çok önemlidir. Askeri birliklerin savaş tesisleri ile araç ve gereçlerinin gizlenmesinde, savaş ekonomisi bakımından değer taşıyan reçine, katran ve tanenli maddelerin elde edilmesini sağlar.

Ayrıca ormanlar barajların ekonomik ömrünü uzatır, doğal afetleri önler, ülke turizmine katkıda bulunur. Ormanlar, doğal güzellikleri ve sayılmayacak kadar çok faydalarıyla iyi baktığımız takdirde tükenmez bir doğal kaynaktır. Yaşamakta olduğumuz kuraklığın önlenebilmesi ancak büyük ağaçlık alanların (ormanlıkların) kurulması ile mümkündür.

Yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızın azaldığını, bazı kaynakların tamamen kuruduğunu bir dönemde hububat tarımına elverişli olmayan taşlı, kireçli topraklarda sert çekirdekli meyve ağaçları (erik, vişne, kiraz, kayısı, badem, şeftali, bağ) ve orman ağaçları yetiştirilerek değerlendirilebiliriz.

Birçok yabani hayvanın ve kuşların barınma yeri olan ağaçlık alanlar tarım için de çok önemli.

Kuraklık ve süne zararını bertaraf edilmesinin en etkili yollarından bir ağaçlandırmaktır. Süne başta olmak üzere hububat zararlılarını yiyerek tabiattaki zararlı yoğunluğunu azaltıyor.

Ayrıca süne yumurtaları içerisine kendi yumurtasını bırakarak sünenin çoğalmasını engelleyen faydalı böcek dediğimiz arıcık, ancak ağaçlık alanlarda barınıp çoğalabilmekte, yaşamını devam ettirebilmektedir.

Sayısız faydası olan ağaçlık alanların çoğaltılmasına katkıda bulunan herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri