Sindirimin en önemli adımı olan dişlerin çürüdüğünde tehlike saçacağı, ölüme bile sebebiyet verebileceği bildirildi.
Çürük dişlerin ağızda vokal enfeksiyon kaynakları olarak kalp hastalıklarına, eklem romatizmalarına ve böbrek hasarına yol açan bakteriler ürettiğini vurgulayan uzmanlar, bunun da bütün sistemleri olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Diş Hekimi Metin Cingöz, diş çürüğünün insan sağlığı üzerindeki zararları hakkında bilgi verdi.
Diş çürüğünün ağızdaki bakterilerden kaynaklanan dişlerin hastalığı olduğunu dile getiren Cingöz, dişteki çürüklerin sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da ciddi şekilde etkilediğini söyledi.
Çürük dişlerin enfeksiyon odağı haline gelerek kalp, böbrek, eklemler gibi organlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini, mide rahatsızlıkları ve üst solunum yolu hastalıkları üzerinde de etkili olacağını ifade eden Cingöz, şunları söyledi:
ERKEN DOĞUM, BÖBREK HASTALIKLARI, FELÇ, KALP KRİZİ…
“Çürüklerin neden olduğu diş kaybı, besinlerin tam olarak çiğnenememesine ve dolayısıyla mideye ek yük binmesine yol açabilir.
Çiğnenmeden yutulan gıdalar, mideyi yorabilir ve obeziteye kadar giden sorunlara neden olabilir.
Diş çürükleri, şeker hastaları için de ciddi zararlar verebilir. Kan şekerindeki dengesizliklere yol açabilir, çünkü karbonhidratların sindirimi ağızda başlar ve dişlerin eksikliği, karbonhidrat sindiriminde aksamalara neden olabilir.
Araştırmalar, diş çürükleri, diş taşları ve ağızda kalan kronik enfeksiyon odağı olan köklerin kalp ve damar hastalıkları, erken doğumlar ve böbrek hastalıkları ile ilişkili olduğunu göstermişti.
Dişlerini düzenli olarak temizleten kişilerde kalp krizi ve felç riskinin azaldığı belirtilmektedir.
Bu nedenle, ağız sağlığımıza dikkat etmeli, özellikle şekerli gıdalardan kaçınmalı ve diş çürüklerini tedavi ettirmeliyiz. Dişlerimizi günde iki kez fırçalamalı ve altı ayda bir diş hekimine kontrole gitmeliyiz.”
TEDAVİSİNİ GECİKTİRMEYİN
Diş çürüğü, aşağıdaki hastalıkların oluşmasına neden olabilir:
• Kalp Rahatsızlıkları: Ağızdan giren bakteriler, damar tıkanıklıklarına, felce veya kalp krizine neden olabilir. Ağızda kalan bakteriler, kan yoluyla kalbe ulaşarak enfektif endokardite yol açabilir.
• Erken Doğum: Hamilelik sırasında diş problemleri olan annelerin bebekleri, prematüre doğabilir. Ağızdaki bakteriler plasentaya ulaşarak bebeği etkileyebilir ve erken doğuma neden olabilir.
• Diş Eti Hastalıkları: Ağız bakımının ihmal edilmesi, diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalık, diş eti iltihabından diş kaybına kadar ilerleyebilir.
• Zatürre: Diş çürükleri, ağızdan giren bakterilerin akciğerlere ulaşarak zatürreye neden olabileceğini göstermektedir.
Ağız sağlığımızı korumak için düzenli diş bakımı ve hijyen alışkanlıklarımızı sürdürmeliyiz. Diş çürüklerinin tedavisi, genel sağlığımızın korunması için de önemlidir.