Ahmet Hüdai'nin evi restore edilecek

Konya Büyükşehir Belediyesi, Sarayönü'nün manevi mimarlarından Lâdikli Ahmet Hüdâî nin yaşadığı evi restore ederek gelecek kuşaklara aktarmak için çalışma başlattı.Konya Büyükşehir Belediyesi, Sarayönü'ne bağlı...

Konya Büyükşehir Belediyesi, Sarayönü'nün manevi mimarlarından Lâdikli Ahmet Hüdâî nin yaşadığı evi restore ederek gelecek kuşaklara aktarmak için çalışma başlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Sarayönü'ne bağlı Lâdik Mahallesi nde tarihi mirasa sahip çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde Lâdikli Ahmet Hüdai nin yakınlarını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya nın manevi değerlerinden Lâdikli Ahmet Hüdâî Hazretleri nin evinin restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılacağını söyledi.

Kültür ve inanç turizmine katkı sağlayacak

Konya merkez ve ilçelerde yürüttükleri “Tarihe Vefa” projesi kapsamında Lâdik teki evin restorasyonuna yönelik gerekli çalışmanın başlatıldığını kaydeden Başkan Akyürek, “Sarayönü Belediyemiz tarafından kamulaştırılması yapılan bina, yapılan protokol kapsamında 20 yıl süreliğine Büyükşehir Belediyesi ne devredildi. Restorasyon uygulaması öncesi rölöve, restitüsyon, restorasyon, rekonstrüksiyon ve çevre düzenleme projeleri hazırlatılan Lâdikli Ahmet Hüdâî Evi nin projeleri, Koruma Kurulu na onaylatılarak uygulamaya hazır hale getirildi. Yapılacak çevre düzenleme çalışmasıyla beraber bir bütün olarak değerlendirilecek olan binanın çevresindeki yaklaşık bin 400 metrekarelik alanın kamulaştırılması da tamamlandı. 2017 yılı içerisinde ihalesi yapılacak olan binanın, en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanacak. Restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının akabinde içerisinde Lâdikli Ahmet Hüdâî Hazretleri nin hayatından kesitlerin yer alacağı küçük bir “Kültür Evi” tarzında fonksiyon kazandırılacak bina, şehrimizin inanç ve kültür turizmine de kazandırılmış olacak” dedi.

yükşehir tarihe vefasını gösteriyor

Geniş bir avlu içerisinde bodrum üzeri zemin kat olarak inşa edilen binada, ana yapım malzemesi olarak taş ve kerpiç kullanılmış, iç mekânlarında ise ahşap malzeme tercih edilmiş. II. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilen Lâdik Höyük üzerinde Ulu Camii nin batısında yer alan bina, plan ve mimari özellikler bakımından incelendiğinde geleneksel Konya evlerinde olduğu gibi iç sofalı plan düzeninde inşa edilmiş.

Lâdikli Ahmet Hüdâî Hazretleri kimdir?

Konya nın manevi mimarlarından Lâdikli Ahmet Hüdâî Hazretleri, 1888 yılında Konya nın Sarayönü İlçesi ne bağlı, Lâdik (Halıcı) Mahallesi nde dünyaya geldi. 26 sene askerlik yapmış bir İstiklâl Savaşı gazisi olan Ladikli Ahmet Hüdai, vatanın kurtuluşundan sonra askerden bir gazi olarak memleketi Lâdik e döndü ve vefatına kadar burada örnek bir şahsiyet olarak yaşadı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Lâdikli Ahmet Hüdâî Hazretleri, halk arasında uzun süre çobanlık yaptığı için “Çoban Ahmet” ya da “Lâdikli Ahmet Ağa” olarak tanındı. 8 Haziran 1969 günü vefat eden hak dostu Lâdikli Ahmet Hüdâî Hazretleri nin mezarı Lâdik Mezarlığı ndadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri