Aile içi şiddeti önleyecek yeni sistem geliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Aile Rehberi Sistemi" projesini ile aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları gerçekleşmeden engellemeyi hedefliyor. Peki sistem nasıl işleyecek? Aile içi şiddet nasıl önlenecek? İşte projenin detayları…

Türkiye’de kadın cinayetleri ve çocuk istismarları son günlerde giderek artarken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aile içi şiddeti durdurmak amacıyla yeni bir proje hayata geçiriyor. Proje kapsamında her aileye bir rehber atanacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Aile Rehberi Sistemi" projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimliği modeline benzer bir yapıda olacak proje ile her ailenin bir "aile rehberi" olacağını ifade eden Göktaş, “Bu rehberler, vatandaşların sosyal hizmet ihtiyaçlarını karşılamak için daha net ve ulaşılabilir bir destek sunacak. Proje ile sosyal bozulmaların olumsuz etkileri vakaya dönüşmeden engellenerek aile içi ihmal, istismar ve çatışmalar önlenecek” dedi.

Göktaş, sistemin ilk aşamada talep odaklı olarak kurgulanacağını, her bireyin özel ihtiyaçlarının belirleneceğini ve bu ihtiyaçların ilgili bakanlıklarla koordinasyon içinde takip edileceğini ifade ederek aile rehberlerinin ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı sorunları yakından izleyeceğini, böylece sosyal hizmet uygulamalarında önemli bir boşluğu doldurarak "güçlü aile, güçlü toplum" hedefine katkı sunacaklarını kaydetti.

SOSYAL RİSK HARİTASI ÇIKARILACAK
Bakan Göktaş ayrıca, ailelerin karşı karşıya oldukları risk ve tehditlere karşı korunmalarını sağlayacak "Sosyal Risk Haritası" çalışmalarını başlattıklarını duyurdu. Bu haritalar, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal sorunların bütüncül bir şekilde tespit edilmesine olanak tanıyacak.

Harita sayesinde, mahalle mahalle, ilçe ilçe hangi bölgelerde engelli, yaşlı, suça sürüklenmiş çocuklar veya şiddet riski altında olan kadınlar bulunduğu belirlenebilecek. Elde edilen verilerle her bölgeye özgü koruyucu ve önleyici tedbirler alınacak. Bu çalışmalarda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlıklarıyla iş birliği yapılacağı belirtildi.

"AİLE HEKİMLİĞİ GİBİ MAHALLE MAHALLE ÖRGÜTLENECEK"
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, aile rehberi sisteminin oldukça sağlıklı ve faydalı bir uygulama olacağını vurguladı.

Erdoğan, bu uygulamanın sosyal sorunları tespit edip, gerekli önlemleri alarak vatandaşları ilgili uzmanlara yönlendireceğini söyledi. Aile hekimliği modeline benzer bir yapıda mahalle bazında örgütlenmesi planlanan bu sistemin, sosyal politikaların şekillenmesinde de önemli bir rol üstleneceğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri