Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025'i 'Aile Yılı' ilan etmesi ve bu kapsamda vatandaşlara yönelik önemli desteklerin sağlanacağını açıklamasının ardından ne gibi müjdeler geleceği merak edilirken geçtiğimiz yıl evlenecek çiftlere verilen evlilik kredisine ilişkin ilk detaylar gündeme geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından 2025 yılında yapılacak çalışmalara değinerek "Toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturmak amacıyla 2025 senesini Aile Yılı ilan etmeyi kararlaştırdık" dedi. Doğurganlıktaki tablonun Türkiye açısından varoluşsal bir tehdit olduğunu vurgulayan Erdoğan bir kere daha üç çocuk çağrısında bulundu.
Erdoğan'ın bazı müjdeler verecekleri 'Aile Yılı'na ilişkin detayların Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklanacağı belirtilirken 3 çocuk desteği, faizsiz kredi, evlilik desteği, TOKİ konut önceliği gibi konuların yer alacağı öngörülen destekler arasından evlilik kredisine dair bazı detaylar ortaya çıktı.
MALİ VE SOSYAL DESTELER YAPILACAK
Düşen doğurganlık hızı için Cumhurbaşkanı Erdoğan 'alarm verici' demişti. '2025 Aile Yılı' ilan edilmesi ile aile yapısını desteklemek ve doğurganlık oranını artırmak amacıyla önemli adımlar atılıyor.
Nüfus Politikaları Kurulu geniş bir yelpazede hem mali hem de sosyal destekler için düzenlemeleri masaya yatıracak. Bu kapsamda faizsiz evlilik kredisinde vadenin 60 aya miktarın da 250 bin TL’ye yükselmesi bekleniyor. Kararın Haziran ayında Acil Eylem Planı’nın açıklanması ile devreye alınabileceği belirtiliyor.
Nüfus Politikaları Kurulu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında 9 Ocak’ta ilk toplantısını yapacak. Toplantının ana gündem maddelerini doğurganlığı artırıcı önlemler, genç evlilikleri teşvik edecek düzenlemeler ve çalışan kadınlara yönelik destek paketleri oluşturacak.
DOĞURGANLIĞIN ARTMASI İÇİN DESTEKLER GELİYOR
Toplantıda ele alınacak başlıca konular arasında Türkiye’deki düşük doğurganlık oranının artırılmasına yönelik teşviklerin hayata geçirilmesi yer alıyor. Doğum teşvikleri kapsamında ailelere çocuk başına mali destek sağlanması, ilk çocuktan başlayarak artan oranlarda doğum yardımı verilmesi planlanıyor.
Ayrıca gençlerin daha erken yaşta evlenmesini teşvik etmek amacıyla evlilik kredisi destek miktarı da artırılacak. Mevcut 48 ay vadeli 150 bin TL tutarındaki evlilik kredisi paketinin vadesinin 60 aya çıkarılması ve tutarın da 250 bin TL seviyelerine yükselmesi gündemde.
ÇALIŞAN KADINLARA ÖZEL DESTEKLER
Kasın istihdamını artırarak ailelerin ekonomik koşullarını iyileştirmek ve doğum oranını yükseltmek amacıyla çalışan kadınlara yönelik de düzenlemeler planlanıyor.
Bu kapsamda,
Ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması
Ücretsiz doğum izni hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması
Babalar için 6 ay ücretli 6 ay ücretsiz izin hakkının getirilmesi
Kamu çalışanlarına kreş desteği sağlanması ve kreş imkanı olmayan bölgelerde parasal katkı yapılması öngörülüyor.
DOĞUM POLİTİKALARINA DÜZENLEME
Toplantıda ele alınacak konulardan biri de sezaryen doğum oranlarının düşürülmesi. Türkiye’de doğumların yüzde 60’ının sezaryenle gerçekleştiği verisi doğrultusunda düzenlemeler de yapılacak. Bu kapsamda anne sağlığını öncelik alan doğum politikaları üzerinde çalışılacak.
ACİL EYLEM PLANI YAPILACAK
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantıda Acil Eylem Planı hazırlıklarına başlayacak ve bu planın Haziran ayında kamuoyuna açıklanacağı öğrenildi. Toplantıda kurul üyesi bakanların ekonomik ve sosyal alanda yapılacak düzenlemelerle ilgili hazırlık çalışmaları başlatması bekleniyor.
Aile Yılı kapsamında devreye alınacak teşvik ve desteklerin mali boyutu, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değerlendirilecek. Haziran’a kadar kaynak yaratmaya yönelik ek hazırlıkların yapılması planlanırken, bütçenin uygulanabilirliği konusunda ayrıntılı çalışmalar yürütülecek.