Alzheimer hastalığı, genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan ve beyindeki sinir hücrelerinin zamanla hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir nörodejeneratif hastalıktır.
Beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitter adı verilen kimyasal maddelerdeki dengesizlikler ve beyindeki plakların oluşumu, Alzheimer hastalığının temel nedenleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca genetik faktörler, yaşam tarzı alışkanlıkları ve çevresel etmenler de Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
Bu kompleks hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, araştırmalar Alzheimer hastalığının çoklu faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığını göstermektedir.
Yurt'ta aktarılanlara göre; C vitamini bakımından zengin olan ve antioksidan içeren yaban mersini, yaşla birlikte zayıflayan hafıza için kullanılabilir.
Yaban mersini içinde bulunan antosiyaninler ve flavonoidler beynin hafızadan sorumlu bölgesi "hipokampus" üzerinde direkt etki yaratır.
Bellekte önemli bir nörotransmiter olan "asetilkolinin" sentezi için gerekli "kolin" maddesi yumurtada bol miktarda bulunur.
Yeşil çay içinde bulunan polifenollerin, özellikle flavonoidlerin hafızayı geliştirdiği düşünülmektedir.
Beynin düzgün olarak çalışabilmesi ve hafızanın kuvvetlenmesi için oldukça önemli olan omega 3 yağ asitleri bakımından zengin ton, somon, alabalık gibi soğuk su balıklarının haftada en az 2 öğün tüketilmesi tavsiye ediliyor. Boston'daki Tufts Üniversitesi'nde yapılan, 320 erkeğin 3 yıl boyunca izlendiği bir çalışmada, kandaki "homosistein" düzeyi yüksek olaran erkeklerin bellek zayıflığı yaşadığı ve doğrudan homosistein düzeylerini düşüren folik asit (folat) tüketenlerin daha güçlü belleğe sahip olduğu belirlenmiştir.