TBMM’de onaylanan yasa ile 2 yıldır üretim için kullanılmayan arazilerin kiralanmasına izin verilecek. Bu kapsamda kullanılmayan tarlalara devlet el koyabilecek
Tarımsal üretime ve gıda güvenliğine ilişkin yeni düzenlemeler kapsamında yeni bir düzenleme daha TBMM’de onaylandı. Tarım ve ortam alanlarına dair yapılan yasal düzenleme ile 2 yıldır üretimde kullanılmayan arazilerin kiralanmasına izin verilecek.
Tarımsal Üretim Planlaması ile Gıda Güvenliği ve Güvenliğini Sağlamak Amacıyla Orman Kanunu’nu ve Bakanlıktan İzin Alınması, Sözleşmeli Üretimin Yeniden Düzenlenmesi ve Kullanılmayan Tarım Arazilerinin Üretime İadesini İçeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Tasarısı onaylandı.
TGRT'de yer alan habere göre, düzenleme ile Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde tarım sektörü ile ilgili politikaları belirlemeye, planlamaya ve koordine etmeye yetkili kılındı. Bu kapsamda kullanılmayan tarlalar, bakanlık eliyle devlet kontrolüne geçebilecek.
TARIMSAL ÜRETİM İÇİN İZİN ŞARTI
Yeni yasal düzenlemeye göre, artık tarımsal üretim planlaması için izin alınması gerekecek. Yan herhangi bir ürün veya bakanlık tarafından belirlenen ürün gruplarının üretimine başlamadan önce üreticinin izin alması şartı getirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arz ve talebin büyüklüğü ve yeterliliği dikkate alınarak, tarım bölgesi veya işletmeye göre ürün ya da ürün grupları ile asgari ve azami üretim miktarı tanımlanıyor. Düzenlemede bunun gibi daha pek çok farklı detaya da yer verildi.
KİRALIK TARIM ARAZİSİ DETAYINA DİKKAT
Söz konusu yasa kapsamında kullanılmayan tarım arazilerinin de kamu yararı gözetilerek nitelik ve mülkiyet haklarına helal getirmeksizin üretime açılması sağlanacak. Kullanılmayan arazilere devlet müdahale edebilecek.
Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve hisselik, parçalılık, tarımsal faaliyetin durması, göç ya da diğer nedenlerle üst üste 2 yıl boyunca işlenmemiş ya da kiraya verilmemiş gerçek ve tüzel kişilere ait tarım arazilerinin tespit edilerek işleme alınması sağlanacak.
Bu araziler kiralanarak ekonomiye kazandırılacak. Kiralık mülkler aynı zamanda bakanlık tarafından belirlenen kayıt sistemine alınacak ve kiracılar tarımsal sübvansiyonları alabilecek.
HABER MERKEZİ