Anadolu’nun ilk köy dergisi Beyşehir'de yayınlandı

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Beyşehir, Kültür, Turizm Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Anadolu'nun ilk köy dergisinin Beyşehir'de yayımlandığını söyledi.

Tam adıyla “Aktepe Çavuş Köyü Aylık Fikir, Sanat ve Eğitim Dergisi” Anadolu’da bir köyde çıkarılan ilk dergi olduğunu belirten Muşmal, ''Adını yerleşimin yakınlarındaki bir tepeden alan derginin çıkarıldığı yıllarda Çavuş Köyü, Beyşehir Kazası Hüyük Nahiyesi’ne bağlı idi. 1962 yılında kurulan Çavuş Köyü Güzelleştirme ve Yurt Yaptırma Derneği’nin bir yayın organı olarak 1966 yılında çıkarılmaya başlanan dergi maddi sıkıntılar nedeniyle ancak 12 sayı yayımlanabilmiştir. Dernek yöneticileri ve köylülerin katkılarıyla çıkarılan derginin yazar kadrosu büyük oranda bölgede görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır.

Yaklaşık 190 yazının yayımlandığı ve 85 ayrı yazarın katkı verdiği dergide başta köy hayatı ve sorunları olmak üzere çeşitli konularda makaleler, anılar, hikâyeler, öyküler ve özellikle çok sayıda şiir yayımlanmıştır. Dergide Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü Milletin Efendisi’dir.” sözü gereğince, çağdaş uygarlık yolunda yürümesi ve kalkınması adına köylünün öz hakkını talep etme mücadelesi verilmiştir.'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri