Bu hastalıklar için en önemli değiştirilebilir risk faktörlerinin ise aşırı tuz tüketimini de kapsayan sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara kullanımı ve alkol kullanımı olduğu vurgulandı.
Yüksek kan basıncının dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 13’ünden sorumlu olduğu ifade edilirken Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan sodyum yani tuz miktarının olduğu belirtildi.
Uzmanlar, yüksek sodyum (günde 2 gram’dan fazla) ya da tuz (günde 5 gram’dan fazla) tüketiminin yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturduğunu belirterek, ''Günümüzde yapılan son çalışmalarda da fala tuz kullanımı ve sağlık etkileri benzer sonuçlar vermektedir. Tuz tüketiminin azaltılması kan basıncının düşürülmesi ve dolayısı ile inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları riskini azaltmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Günde 5 g’dan daha az tuz alımı inme riskini yüzde 23, kalp damar hastalıkları genel hızını yüzde 17 azaltmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde günlük alım 8-11 g olup DSÖ tarafından günde 5 g tüketim önerilmektedir.'' dedi.