Sarayönü Belediyesi’nin bu yıl projelendirerek uygulamaya aldığı Selçuk Üniversitesi ile işbirliğiyle yürütülen ata tohum seferberliğinde çoğaltılacak ilk tohumların gelişim süreci devam ediyor. Ata tohumlardan üretilerek toprakla buluşturulan fidelerin gelişimi yerinde incelendi.
Sarayönü Kaymakamı Zafer Şahin, Belediye Başkanı Nafiz Solak ve Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman, Ata tohum deneme alanında incelemelerde bulundu.
İnceleme ve denetleme ekibi, ata tohum bitkilerinin yetiştiriciliğini yapan Belediye Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver’den bilgi aldı.
Başkan Nafiz Solak, Ata Tohum üretim sahasını hibe eden Kurşunlu mahallesi sakinlerinden Kadir Hemek’e teşekkür ederek, “Her geçen gün ata tohum çeşitliliğini artırmaktayız. Şu ana kadar 126 farklı sebze ve tarla bitkileri ata tohum çeşidinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Tat ve aroma yönüyle daha halkımız tarafından beğeni görecek olan ata tohumlarında yapılacak bilimsel araştırmalarla sağlık açısından en değerli olanları seçilerek çoğaltımına devam edilecektir.
Yani, Ata Tohum Merkezi’mizde sadece yetiştiricilik yapılmayacak olup, bilimsel çalışmaların ışığında faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Bununla birlikte, sıcaklık ve nem kontrollü tohum muhafaza odamız içinde çalışmalarımıza başladık. Tohum muhafaza odasının Türkiye’deki örnekleri araştırılacak, en uygun ve donanımlı olanın bir benzerini de belediyemize kazandırmak istiyoruz. Bu sayede ata tohumlarımızın zarar görmeden uzun süreli korunması sağlanarak, gelecek nesillerimize zarar görmeden ulaştırma gayreti içerisinde olacağız.” dedi.
Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman da şu ana kadar bitkilerin gelişiminin istedikleri şekilde devam ettiğini bildirerek şöyle konuştu:
“Bitkilerimiz organik çiftlik gübresiyle gübrelenmiştir. Bitkilerimize herhangi bir kimyasal ilaç veya gübre uygulanmayacak olup, halkımıza tohum ve fidelerimizi en doğal şekliyle sunacağız. Bulunduğumuz bölge ile ülkemizin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan ata tohumlarımızı toplamayı başardık. Tohum toplama uzun vadeli bir süreç olmakla birlikte, gelecek yıllarda ata tohum bankamızın genetik çeşitliliğini çok daha fazla zenginleştireceğiz. Yazlık bitkilerle birlikte birçok kışlık sebze ve tarla bitkisini de Ata Tohum Merkezimize kazandırdık.
Sarayönü İlçemizin iklimi özellikle topladığımız bu yazlık bitkilerin yetiştiriciliğine ve tohum üretimine son derece uygun olup bölgemize adaptasyonu konusunda herhangi bir problem teşkil etmeyeceğini düşünmekteyiz. Yöresel ata tohum ve bitkilerin yanında özellikle Konya ve Sarayönü bölgemize uygun, tat ve aroma bakımından eşsiz ata tohumlarımızı halkımıza ulaştırmanın milli ve yerli bir şuurla gelecek nesillerimize bırakılacak en büyük miras olacak projemizi devam ettirmekteyiz.”