Kanuncu, 'Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan viral etkenler çok fazla sayıda. Bu etkenlerle geçirilen hastalık tablosu özellikle altta yatan hastalığı olan kişilerde veya bağışıklığı düşük olan kişilerde daha ağır bir klinik tabloyla görülmekte ve daha uzun sürmektedir.' ifadelerini kullandı.
Düşük bağışıklığın ise altta yatan bir kronik hastalık, vitamin yetersizlikleri, demir eksikliği, sedanter yaşam, sigara/alkol veya madde kullanımı gibi durumlarla ilişkili olabileceğini ifade eden Kanuncu hastalarda en sık görülen şikayetlerin ateş, baş ağrısı, şiddetli kas-eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, ishal, öksürük olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
'Eşlik eden kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı, romatizmal, endokrin ve metabolik rahatsızlığı olanlar ve kanser hastalarında bu virüs hastalıkları zaman zaman ağır ve hatta öldürücü de olabilmektedir. Özellikle bu etkenlerden RSV etkenli olan solunum sistemi enfeksiyonunda, ateşle birlikte, öksürük, hızlı nefes alma ve hırıltılı solunum şikayet olarak ön planda olabilir.
Bu hastalarda yeterli ve dengeli beslenme, istirahat, kaliteli uyku gereklidir. Özellikle bu virüs hastalıklarından korunmak için genel korunma yolları ve hijyen kurallarına uyum son derece önemlidir. El yıkama ve el antiseptiklerinin kullanımı, toplu yerlerde maske takılması, hasta olan kişilerin özellikle altta yatan ya da eşlik eden hastalıkları varsa erken dönemde bir sağlık merkezine başvurmaları gerekmektedir' dedi.
Korunma hususunda mevsimsel grip aşısının da yapılması hem kişinin sağlığı hem de toplumun sağlığı açısından önem arzetmektedir.