Bahar, yavaş yavaş ısınan havası, çiçek açan ağaçlarıyla yavaş yavaş yüzünü gösteriyor. Ancak, bahar ayları bazıları için sorunları da beraberinde getiriyor.
Polen ağaçlar, çiçekler, otlar tarafından aynı türden diğer bitkileri döllemek için üretilen çok ince bir tozdur. Alerjilerin en yaygın nedenlerinden biri olan polenler, soluduğunda insan bağışıklığında olumsuz tepkilere neden olur.
Bağışıklık sistemi normalde vücudu virüsler ve bakteriler gibi zararlı davetsiz misafirlere karşı koruyarak hastalıkları önler. Polen alerjisi olan kişilerde bağışıklık sistemi yanlışlıkla zararsız poleni tehlikeli bir davetsiz misafir olarak tanımlar.
Bağışıklık sistemi polene karşı savaşmak için histamin de dahil olmak üzere kimyasallar üretmeye başlar. Bu, alerjik reaksiyon olarak bilinir ve buna neden olan spesifik polen türü de alerjen olarak bilinir. Alerjik reaksiyon hapşırma, burun tıkanıklığı ve gözlerde sulanma gibi çok sayıda rahatsız edici semptoma yol açar.
Bazı kişilerde alerji belirtileri yıl boyunca görülürken bazılarındaysa yalnızca yılın belirli zamanlarında görülür. Örneğin, huş ağacı polenine duyarlı kişilerde genellikle huş ağaçlarının çiçek açtığı bahar aylarında semptomlarda artış görülür. Benzer şekilde yakup otu alerjisi olanlar en çok sonbahar başlarında etkilenir.
Polen alerjisi belirtileri genellikle şunları içerir:
Burun tıkanıklığı
Yüz ağrısına neden olabilecek sinüs basıncı
Burun akıntısı
Kaşıntılı sulu gözler
Boğaz ağrısı
Öksürük
Gözlerin altında şişmiş, mavimsi cilt
Tat veya koku duyusunun azalması
Astım reaksiyonlarında artış