Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi paketinde garsonlara verilen bahşişlerden de vergi alınacağına yönelik iddialar gündeme bomba gibi düşmüş, Mehmet Şimşek, bahşişlere yeni vergi değil, muafiyet getireceklerini açıklamıştı.
Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, kredi kartı ile bahşiş ödenmesi taslağının detaylarını anlattı. Demirer, Bakan Şimşek’in açıklamasına karşın, bu uygulamayla birlikte çalışanların kazançlarında ciddi bir artış yaşanacağını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bahşişlere ilişkin açıklamasında yeni bir düzenlemeyi gündeme getirmiş ve konu hakkında, “Garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Bahşiş gelirleri i normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye dahil olmayacak” ifadelerini kullanmıştı.
Kamuoyunda tartışmalara neden olan bu ifadelerin ardından, kredi kartı ile bahşiş dönemi de ekonomi gündeminde en çok konuşulan konulardan biri haline gelmişti.
TURYİD Başkanı Demirer, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uzun bir süredir istenen kredi kartı ile bahşiş ödenmesi yasal düzenlemesini sektör çalışanlarıyla birlikte desteklediklerini ifade etti.
Söz konusu düzenlemenin Covid-19 döneminde başlayan enflasyon ile tepe noktasına ulaşan servis personeline nakit olarak bırakılan bahşiş gelirlerinin azalmasına bir çözüm sağlayacağı belirtilirken bahşişin kredi kartı ile ödenebilmesinin çalışanların gelirinde ciddi bir artışın yaşanacağını kaydetti.
Demirer, restoranlarda ödenen hesaplarda kredi kartı kullanımının yüzde 95’lere ulaşan bir orana çıkması ile tamamıyla gönüllülük esasına dayalı olarak, çalışandan alınan hizmeti ödüllendirmek için verilen bahşişin kredi kartı yöntemiyle ödenmesi halinin sadece hesap pusulalarında yer alan ‘servis ücreti’ adı altında mümkün olduğunu iletti.
Yüzde 55’e varan kesintiler sonrasında çalışanlara aktarılan servis ücretinin çok azaldığını ifade eden Demirer, çalışanların alın teri olarak gördükleri kazançlarının eridiğini belirtti.
Yeni bahşiş düzenlemesi ile birlikte, bahşişin müşteriler için zorunlu bir ödeme olmaktan çıkacağını ifade eden Demirer, bahşişin sadece yüzde 10’luk bir vergi kesintisinin ardından çalışanlara aktarılacağını kaydetti.
Demirer, servis ücreti adı altında bazen vatandaşların karşısına çıkan ve zorunlu olarak tahsil edilen her 100 TL’de personelin eline net 45- 50TL civarı para geçtiğini, önerilen gönüllülük esasına dayalı uygulama ile bu tutarın 90TL’ye çıkacağını belirtti
Bu yasal düzenleme ile kredi kartı ile yapılan ödemelerde, yüzde 10 vergi kesilmesine karşın, bahşiş oranlarının dünya genelinde olduğu gibi yüzde 10’dan başlayarak, alınan hizmetin kalitesine göre gönüllü olarak yüzde 15 ve hatta yüzde 20’ye kadar çıkabileceği düşünülüyor.