Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukları zararlı içeriklerden korumak ve sağlıklı gelişimlerini desteklemek amacıyla önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda, ebeveynleri ve toplumu bilgilendirmek için Çocuk İçin Dost Uygulamalar (DUY) web sitesi ve ihbar hattını kurarak, vatandaşların çocuklar için zararlı buldukları içerikleri kolayca bildirebilmelerini sağladı.
Web sitesi, çocuklar ve aileler için rehberler ve içerikler sunuyor. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rehberler arasında, "Çocuklara Yönelik Kitap ve Oyuncak Seçiminde Ailelere Öneriler", "Çocuklarda Mahremiyet Bilinci" ve "Koruyucu Aile" gibi kaynaklar yer alıyor. Ayrıca, "DUY" internet sitesine ve 0530 918 11 17 numaralı WhatsApp ve Bip ihbar hattına gelen bildirimler 7/24 değerlendirilip, içerikler ilgili birimlere yönlendiriliyor.
Bu ihbar hattına en çok siber zorbalık, akran zorbalığı, dijital bağımlılık ve çocuğa yönelik şiddetle ilgili başvurular yapılıyor. Bakanlık, süreçlerin yönetilmesinde BTK, RTÜK ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, ihbar edilen içerikleri titizlikle incelemekte. Çocukların psikososyal gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek içeriklere dair gerekirse kimlik ve adres tespiti yapılarak, sürecin takibi sağlanıyor.
Ayrıca, RTÜK ile birlikte yayınlanan diziler ve filmler üzerindeki çalışmalar yürütülüyor, internet üzerindeki içeriklere ilişkin risk altındaki çocukların yaşam koşulları inceleniyor. İl Müdürlükleri aracılığıyla, sosyal inceleme raporları alınarak, yüksek yarar ilkesi doğrultusunda uygun sosyal hizmet modellemeleri devreye sokuluyor.
Bugüne kadar 2 bin 394 içerik hakkında işlem yapılmış olup, bu içerikler ilgili kurumlarla paylaşılarak gerekli adımlar atılmak üzere iletilmiştir.