Tarım ve Orman Bakanlığı, günlerdir yayınladığı hileli gıda listelerine bir yenisini daha ekledi. Son listede ağırlıklı olarak peynir, süt ürünleri ve gıda takviyelerinin denetim sonuçlarına yer veren bakanlık, peynire zararlı madde katan firmaları tek tek ifşa etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ''Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar'' ve gıdada sahtecilik yapan firmaların listesini güncellemeye devam ediyor. Bakanlığın yayınladığı son listede ise ağırlıklı olarak peynir, süt ürünleri ve bitkisel yağlara yer verildi.
Yapılan incelemelerde sucukta, sulu köfte ve mantı harcında kanatlı et ve sakatat taşlık tespiti, kaşarda yüzde yağ oranının düşük olması, bitkisel yağ tespiti, natamisin tespiti, eritme peynirinde nişasta kullanımı, mantı harcından sakatat tespiti, manda sütünde manda sütünün çıkmaması, pide harcında sakatat kalp tespiti, kuzu kuş başında kanatlı et tespiti, dana kıymalı iç harçta kanatlı ve sakatat tespiti, macunlarda ilaç etken maddesi tespiti, toz biberde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespiti, yağlarda ömrü uzatan ancak insan sağlığına zararlı natamisin tespiti ve zeytinyağlarda, tohum yağları tespiti yapıldı.
HİLELİ ÜRÜNLERİN DÖRDÜ KONYA’DA ÜRETİLİYOR
Bakanlığın hileli süt ve süt ürünlerinin yer aldığı listede içine yabancı ve zararlı madde karıştırılan ürünlerden dört tanesinin Konya’da üretildiği dikkat çekti. Konya’nın merkez Karatay ilçesinde üretim yapan BGS Başaran Gıdanın ürünü olan Goldup markalı tatlı toz biberde gıdada kullanılmasına izin verilmeyen boya tespit edilirken, yine Karatay sınırlarında üretim yapan Birsüt Gıda’nın royal marka tam yağlı ve Kayhan markalı yarım yağlı beyaz peynirleri ile Akşehir’de üretilen Turgut Reis Süt Mamüllerinin Sevdam Yörük markalı ayçekirdeği ve çörekotu çeşnili yarım yağlı eritme peynirinde netamisin tespit edildi.
HİLELİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜÇ HARFLİ MARKETLERDE SATILIYOR
Yapılan incelemelerde, Türkiye'de son yıllarda sayıları artan üç harfli market zincirlerinden birinin taşeron olarak ürettirdiği ve tüm şubelerinde satışa sunduğu 'Ahir' peynir markasında da hileli madde tespit edildi.
Süt ve süt ürünlerinde tespit edilen netamisin maddesinin, küf ya da maya gelişimini engelleyerek ürünün raf ömrünü uzatmaya yardımcı olduğu öğrenildi.
Bakanlık tarafından yasaklı maddeler arasında bulunan bu gıda koruyucusu, fazla miktarda tüketilmesi halinde kusma, ishal ve alerji gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" ile "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listesini 17 Ekim tarihinde güncellemesiyle birlikte Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar listesine 47 ürün daha ellenerek hileli gıda sayısı 662'ye çıktı.
İşte bakanlığın yayınladığı son sahte ürünler listesi: