Bankalar faizi indirdi, fırsatçılara gün doğdu!

Ziraat Bankası’nın konut kredisi faizlerini düşürmesi ile emlak piyasasının hareketleneceği beklentisine giren emlakçılar, ilanlardaki konutların fiyatını birden artırdı. Ticaret Bakanlığı ise fırsatçı emlakçıya ceza kesti

Emlak piyasasında bir süredir yaşanan durgunluk, fiyatların düşmesine neden olmuştu. Ancak, Ziraat Bankası’nın konut kredi faizlerini düşürmesi, bazı fırsatçı emlakçıları harekete geçirdi. Fırsatçılar, ilanlardaki evlerin fiyatlarını bir günde fahiş oranda artırdı.

Son dönemdeki faiz artışları ve yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle kredi talebinde düşüş yaşandı. Ziraat Bankası bu düşüşü tersine çevirmek amacıyla "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında konut kredisi faizlerini 60 aya kadar yüzde 2.89, 120 aya kadar olan vadede ise yüzde 2.79'a düşürdü.

Ziraat Bankası'nın konut kredisi faizlerini düşürmesinin ardından bazı fırsatçı emlakçılar konut piyasasının canlanacağı beklentisi ile ilanlardaki evlerin fiyatlarına bir günde 1,7 milyona varan zamlar yaptı. Ticaret Bakanlığı da bir günde 1 milyon 750 bin TL fiyat artışı yapan bir emlakçıya 100 bin TL ceza kesti.

Durumun fark edilmesi sonrası sosyal medyada tepkiler artarken, Ticaret Bakanlığı da konuyla ilgili devreye girdi.

1,7 MİLYON ZAM YAPAN EMLAKÇIYA 100 BİN LİRA CEZA
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya platformu X üzerinden konuya ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Gürcan, bir günde ilan fiyatını 1 milyon 750 bin TL yükselten emlakçıya 100 bin TL ceza verildiğini duyurdu.

Güran, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Ticaret Bakanlığı olarak fırsatçılığa asla müsaade edilmeyecektir.
Ziraat Bankasınca uygulanan konut kredisi faiz oranında düşüş olacağı haberleri üzerine bir ilanın fiyatının 7.250.000 TL’den 9.000.000 TL’ye yükseltildiği yönündeki sosyal medya paylaşımları hakkında Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğümüzce yapılan inceleme sonucunda söz konusu artışı yapan emlak işletmesi tespit edilmiş olup Adana ilinde faaliyet gösteren söz konusu işletmeye 100.000 TL idari para cezası uygulanmıştır."

ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ FAİZİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ
Ziraat Bankası Konut Kredisi Ürün Paketinde faiz indirimine gitmişti.
Banka, 1-24 ay vade aralığında yüzde 3,09 faiz oranı, 25-36 ay vade aralığında yüzde 2,99 faiz oranı, 37-60 ay vade aralığında yüzde 2,89 faiz oranı, 61-120 ay vade aralığında yüzde 2,79 faiz oranı imkanı sunuyor.

Diğer bankalara bakıldığında konut kredisinde en uygun zam oranı yüzde 3 seviyesinden başlıyor yüzde 6,99 seviyesine kadar çıkıyor.

Mevcut kredi faizleri ile konut almak isteyen bir vatandaş 1 milyon kredi çektiğinde yaklaşık 3,5 milyon kredi ödemesi yapıyor. Yani 1 ev kendine alan vatandaş 2,5 ev de bankaya alıyor. Diğer yandan ev kredisi kullanabilmek için satış fiyatının önemli bir kısmını peşinat olarak yatırmak gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri