Buzağı, döl ve süt kaybeden işletmelerin kazanç elde etmesinin zorlaştığını ve hatta olanaksız hale geldiğini anlatan Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, “Canlı bir varlıkla uğraşmak kolay değildir. Kolay ve ucuz yol önceden önlem almaktadır. Buzağı kayıplarına çoğunlukla güç doğumlar, septisemi ve diğer ishaller ile enzootikpneumoni (zatürre) hastalıkları sebep olur." dedi.
Aşılamalara dikkat edilmeli
Bilinçli bir bakımın yanı sıra koruyucu aşılarla güzel sonuçlar elde edilebileceğini vurgulayan Ceran, şunları söyledi: “Septisemi aşısı yapılarak buzağılar ishallerden korunabilir. Mantar aşısı ile rahim, akciğer, meme ve derideki oluşumlar korunabilir. Pastourella aşısı ile akciğer enfeksiyonları önlenebilir. İBR BVD aşısı ile belirsiz buzağı ölümleri ve döl tutmama sorunu giderilebilir. Mastit aşısı meme ağrısını korumak içindir. Botilusmusenteretoksemi aşısı ise gıdaya bağlı döl tutmama, topallık, alfatoksine bağlı zehirlenmeler, yem içindeki ölü hayvan artıklarından zehirlenmeleri önler.”
Septisemi’ye dikkat
İshallerin ilk günlerde çok öldürücü olduğunu kaydeden Ceran, “Buzağılarda 1-7 gün içerisindeki ölümlerin başlıca sebebi septisemidir. Buzağıların ishallerinin kontrol altında tutulması için temizliğe önem verilmeli, kalabalık ve yetersiz havalandırmalı barınaklardan kaçınılmalıdır. Buzağı kayıpları ile ilgili olarak leptospiroz ve bruselloz başta olmak üzere yavru atmaya sebep olabilecek hastalıkları göz önünde bulundurmak gerekir.” şeklinde konuştu.