İslam alemi yarın 11 ayın sultanı Ramazan ayını karşılayacak. Emekliler ise heyecanla, açıklanacak olan bayram ikramiyesini bekliyor.
Ekonomik kriz altında en fazla ezilen kesim olan ve verilen zammı yetersiz bulan emekliler, ümitlerini bayram ikramiyesine bağladı. Emekli dernekleri ve SGK uzmanları bayram ikramiyelerine ilişkin farklı rakamları dile getirirken AKP kulislerinden masadaki rakamlar sızdı.
Emekli dernekleri, bayram ikramiyesinin 14 bin 469 TL'ye çıkarılmasını talep etmiş, uzmanlar en yüksek rakamın 5 bin TL olacağını açıklamıştı. AKP kulislerinden gelen bilgilere göre ise masadaki rakamların 3 bin 500 ile 4 bin 200 TL arasında olduğu belirtiliyor.
2024’TE YÜZDE 50 ZAM YAPILMIŞTI
Geçtiğimiz yıl yüzde 50 artışla 3 bin TL’ye çıkan ikramiyelerin, bu yıl ne kadar olacağına dair tartışmalar sürüyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli ikramiyeleri için çalışmaların devam ettiğini belirtirken, kararın önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Emekliler ise maaşlarına yapılan sınırlı zamların ardından bayram ikramiyesini dört gözle bekliyor.
ZAM SENARYOLARI HÜKÜMETİN MASASINDA
Ocak 2025’te emekli maaşlarına yapılan yüzde 15,75’lik artış sonrası, bayram ikramiyeleri için farklı senaryolar gündemde:
Yüzde 20 zam: 3.600 TL
Yüzde 30 zam: 3.900 TL
Yüzde 40 zam: 4.200 TL
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ikramiyenin yüzde 30 artabileceğini ve 4 bin TL civarında olacağını öngörüyor.
EMEKLİLER DERNEĞİ BİR MAAŞ TUTARI İSTİYOR
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ise ikramiyelerin en düşük emekli maaşına endekslenmesini talep ediyor. TÜED Araştırma Müdürü Namık Tan, “Küçük hesapları bırakın, ikramiye 14 bin 469 TL olsun” diyerek emeklilerin bayramı buruk geçirmemesi gerektiğini vurguluyor.
Şimdi hükümetin resmi açıklama yapması bekleniyor. Ramazan Bayramı’nın 30 Mart’ta başlaması nedeniyle ikramiyelerin 24-28 Mart tarihleri arasında hesaplara yatırılacağı tahmin ediliyor.