Bedelli askerlik yürürlüğe girdi. Son başvuru tarihi 3 Kasım. Gençler, 15 bin TL karşılığında 21 günlük eğitimin ardından vatani görevini yapmış sayılacak. Bedelli askerler aynı zamanda işsizlik maaşı alabilecek
Bedelli askerlikle ilgili yasa Resmi Gazete’de yayımlandı ve şimdi süreç başladı. Yaklaşık 1.5 milyonu ilgilendiren yasada çalışanlar isterlerse ücretsiz izinli sayılarak 21 günlük eğitime gidecek ve sonra işlerine geri dönecek. Ancak işlerinden ayrılarak 21 günlük eğitime gitmek isterlerse ve en az 1 yıllık kıdemleri de varsa 1475 Sayılı Yasa’nın 14. maddesi gereğince kıdem tazminatlarını alabilecekler. Bu noktada askere giden çalışanlar için işsizlik maaşı imkânı da doğuyor.
Çünkü işten askerlik sebebiyle ayrılan çalışanlar tazminatlarının yanında işsizlik maaşı da almayı hak ediyorlar. Bunun için öncelikle prim şartları var. Yani tüm çalışanlar için işsizlik maaşı alma şartları askere gidenler için de geçerli. Son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Yine son 120 günde de kesintisiz primin ödenmesi şartı bulunuyor.
BAŞVURU SÜRESİ ÖNEMLİ
Bu şartları taşıyanlar askere gidince tazminatla birlikte işsizlik maaşını da hak ediyor. İşsizlik maaşı için atılacak adımlar ise şöyle:
Bedelli askerlikteki 21 günlük eğitim için ücretsiz izin kullanmayıp işten ayrılanların çıkışları SGK’ya askerlik dolayısıyla ayrıldıkları şeklinde bildirilecek. Çıkış bildirgesinde askerlik kodunun işaretlenmesi gerekiyor.
İşsizlik maaşı almak için, askere gitmek üzere ayrılan tarihten sonraki 90 gün içinde göreve başlamak gerekiyor.
Askerlik süresince işsizlik maaşı ödenmiyor.
Eğitim bitip terhis belgesinin alınmasından sonra çalışan 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat etmek zorunda.
İŞKUR, çalışanın son üç yıldaki ödediği prim sayısına göre 6 ay ile 10 ay arasında maaş bağlıyor.
Maaş alınırken GSS primleri de yatırıldığından sağlık hizmetlerinden yararlanılıyor.
Maaş alınırken bir iş bulunup çalışmaya başlanıldığında ise ödenek kesiliyor. Ancak alınmayan ödenekler kaybolmuyor.