Bektaş, Ereğli’deki domates üreticilerinin eylemine destek verdi.

Konya’nın Ereğli İlçesi’nde domates üreticileri ürünlerini değerinde satamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Kasa kasa domatesi dökerek tepkilerini dile getiren çiftçilere CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da destek verdi.Konya’nın...

Konya’nın Ereğli İlçesi’nde domates üreticileri ürünlerini değerinde satamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Kasa kasa domatesi dökerek tepkilerini dile getiren çiftçilere CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da destek verdi.

Konya’nın domates üretiminin önemli üslerinden biri olan Ereğli ilçesinde çiftçiler, domatesi değerinde satamadıklarını dile getirerek, topladıkları ürünlerini yere döktü. Bu şartlarda çiftçiliği bırakacaklarını açıklayan üreticiler, ‘’Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız duysun Boykota devam’’ dedi.

Çiftçilere CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem ve CHP Ereğli İlçe Başkanı Nejat Türktaş da destek verdi. Çiftçilerin ürettiği ürünün karşılığını alamadığını vurgulayan CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş, ‘’Çiftçi artık ürettiğinin karşılığını almak istiyor. Milletin sofrasına ucuz domates götürmesi dışında bu çiftçinin bir talebi yok. Ama maalesef AKP politikaları üreticiyi kazanamaz, tüketiciyi de tüketemez hale getirdi. Anlamak mümkün değil. Büyük şehirlerde insanlar sofrasına salça, domates koyamıyor. Buradaki üreticiler tonu 2300 TL, 1000 TL sinide yevmiyecilere veriyorlar. İçinde ilaç giderleri, gübresi, mazotu geriye ne kalacağını siz düşünün. Üretme alışkanlıklarını  kaybedersek ne olacak?

Domatesi de mi yandaş firmalarla ithal edeceğiz? Bu topraklar dururken böyle bir anlayış olur mu? Ben  bunları tüm kamuoyunun takdirine saygı ile sunuyorum. Tüm dünyada Brent Petrol fiyatları düşerken, Türkiye’de zam geliyor. Hükümet hazinedeki açığı kapatmak ve saltanatını devam  ettirmek için kullanıyor. Bu domatesi bedavaya versek fabrikalar alacak durumda değil. Neden?” diye sordu.

“ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRÜRSENİZ NE YİYECEĞİZ”

Artan akaryakıt fiyatlarının da çiftçiyi zorladığına dikkat çeken Milletvekili Bektaş şunları söyledi:

“Yakıt fiyatlarına bakıyoruz. Sürekli fiyatları yükseliyor. TMO gibi bu işlere müdahale edecek aparatlar da kalmamış. Tarım bakanlığı çiftçiyi adeta tüccarın eline bırakmış. Aynısını buğdayda da görüyoruz, mısırda da görüyoruz, domateste de görüyoruz. Üreten kazanmıyor, tüketici pahalı yiyor, arada yandaş firmalar kar ediyor. Bunun adı kar değil, ranttır. Bir şeyin fiyatı 6 TL den açıklanıyor, depo sahiplerine vermek zorunda kalıyor üretici. Kışın bir daha fiyat açıklıyorlar, 10-11 TL den tekrar satılıyor. Bu düzene itiraz ediyoruz. Salça fabrikaları başta olmak üzere kimse bu üreticinin içinde bulunduğu durumu istismar etmeye kalkmasın. Bu insanlar küser, şehirlerde asgari ücretle iş bulmaya giderse biz ne yiyeceğiz?

Domates yerine taş mı yiyeceğiz? Bu insanların canı yanmış. Acilen bu domateslerin yurt içi piyasada tüketildiği gibi ihracat kapılarının açılması gerekmektedir. Normalde bu domatesler Irak, Suriye’ye giderdi. Hükümetin bu politikaları devam ederse, bu ürünlerin yetiştiği yerin çöl olması çok yakın. Biz buradan acil çağrı yapıyoruz. Burada kanayan bir yara var. Bunun acil çözülmesi lazım. Bu siyaset üstü bir meseledir.”

“İHRACATIN ÖNÜ AÇILMALI”

Ereğlili domates üreticisine destek veren CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem’de domates için ihracat kapılarının açılması gerektiğini kaydetti.

Tarım Bakanlığının üstüne düşen görevi yapmadığını ifade eden Adem, “Ben bunların çocuğuyum, bu ovaları iyi bilirim. Bundan 10 sene önce burası çöldü. Çiftçiler bu memleketi üretim yapar hale getirdi. Geçen yıl Cumhurbaşkanı, ‘Üretsinler, her yere ekin ki para kazanın, üretim olsun’ demişti. Çiftçi bugün domates üretti, ama mazot 40 TL, gübre 15 TL, işçi yevmiyesi 400 TL oldu. Buna karşılık üretim maliyeti artan çiftçilerimiz ürünlerini değerince satamayınca nasıl para kazanacak. Maalesef Tarım Bakanlığı üstüne düşen görevi yapmıyor. Plan, program diye bir şey yok. Buradaki arkadaşların hepsi evini geçindirecek. Belki tarla icarlı, tarla icarını ve elektrik parasını ödeyemeyecek hale gelmiş. Ben de çiftçiyim, üretim sonunda paralarını ödeyecek şekilde üretim yaparlar, gübreyi, elektriği, ilaç parasını daha sonra öder. Çiftçi yarın ilaç parasını ödeyemediği zaman evine icra geldiği zaman kim kurtaracak? Bir anca ihracatın önünün açılması lazım. Buradan salça fabrikalarını da uyarıyoruz. Bu ürünün hak ettiği değeri versinler. Onlar da bu ürünün ne kadar değeri olduğunu biliyor. Pazartesi gününden itibaren bu ürünün değerini vermelerini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri