Berberlikten emekli oldu ATA tohumu ile sebze fidesi üretimine başladı

Sarayönü Ladik Mahallesi sakinlerinden Mehmet Bağdatçı 40 yıl kuaförlük mesleğini icra edip emekli olduktan sonra çok sevdiği bahçe işlerine yöneldi.Dedesinden kalma tohumlarla kendi bahçesinde hobi olarak kurduğu serasında...

Sarayönü Ladik Mahallesi sakinlerinden Mehmet Bağdatçı 40 yıl kuaförlük mesleğini icra edip emekli olduktan sonra çok sevdiği bahçe işlerine yöneldi.

Dedesinden kalma tohumlarla kendi bahçesinde hobi olarak kurduğu serasında domates yetiştirmeye başlayan Bağdatlı, elinde bulunan tohumları takas yoluyla çoğaltarak şimdilerde ATA tohumu ile yetiştirilmiş 100’den fazla çeşide ulaştı. Elde ettiği tohumlarla fide yetiştiriciliğine yönelen Bağdatlı, ürün yetiştirmede tamamen organik gübre kullandığını söyledi.

Çocuk yaşlarından bu yana bahçe ve tarla işlerine çok meraklı olduğunu ve büyüklerine yardım ettiğini belirten Bağdatlı emekli olduktan sonra tam anlamıyla üretime yöneldiğini söyledi.

Yaklaşık 750 metrekarelik kendi bahçesinde ata tohumu kullanarak yaklaşık ağırlığı domates çeşidi olmak üzere 100 çeşitten fazla sebze üretimi yaptığımı dile getirdi.

Sosyal medya gruplarında tanıştığı kişilerle takas yoluyla ATA tohumlarına sahip olduğumu belirten Bağdatlı; domatesin dışında özellikle mavi karnabahar, kabak, salatalık ve patlıcan üretimi yaptığını sözlerine ekledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bağdatlı şunları söyledi;

“Emekli olduktan sonra atamızdan kalan tohumlarla ekim gerçekleştirdik. Oldukça verimli geçen dönemde verimi daha çok nasıl arttırabiliriz üzerine projeler geliştirmeye çalıştık. Bu işe başlamadan önce benim elimde yöremize ait 50 çeşit domates vardı, güzel olan 15-20 tanesini ayırdım. Sosyal medyada bulunan takas gruplarında çok sayıda kişi ile takasa girdim. Takasla gelen tohumlar bir anda 80-100 üzeri tohuma ulaştı. 3-4 yıldır her sezon 100’ün üzerinde ata tohumu yetiştiriyorum.

Özellikle favorim olanlar domates çeşitleri. Domateslerin en iyilerini alıyorum, geri kalanını eliyorum. Bu sayede çok özel tohumlar elde ettim. Domateste kullandığımız tohumun hibrit olmaması ve gübremizin de organik olması ile birlikte domateste belki de rekor kırdık. Burada oldukça değişik türde domates çeşitlerimiz var. Mavi domatesimiz ve bunun yanında karnıbaharımız en çok rağbet gören türlerden.

Ata tohumu ile ekim yaptığımız haberleri kulaktan kulağa yayıldı. Domates ve diğer ürünlerimizi yetiştirmekle birlikte fidan satışlarımızda mevcut ve talep oldukça yoğun.  Özellikle şehir dışında çok fazla müşterimiz var.”

Isırgan otu ve güvercin gübresi ile verim üçe katlandı

Domates ve diğer ürünleri yetiştirirken toprağa kimyasal gübre atmamaya özen gösterdiklerini belirten Bağdatçı; “Çocukluğumuzdan beri atalarımızdan öğrendiğimiz, toprağı ne kadar organik gübre ile beslerken o kadar verimli olacağıdır. Son yıllarda solucan gübresi, yarasa gübresi gibi yeni nesil gübreler ortaya çıktı ama ben toprağıma kendi imalatım olan ısırgan otu gübresi ve güvercin gübresi kullandım.

Isırgan otu gübresinin nasıl yapılacağını Ertuğrul mahallesinde öğrendim. Formülü öğrendikten sonra fidanların ekimini gerçekleştirmeden önce ısırgan otu gübresi ve güvercin gübresini kendi imkanlarımız ile imal ettik. Gübre imalatı için 40 gün ortam sıcaklığında bekleterek fermente olmasını sağladığımız bitkimizi, bahçemizin arka tarafında bulunan tankımızda formülüze ettikten sonra, fidan ekimi bile toprağımıza gönderdik. Bu da verimi üç katına çıkardı. Domateste kök başına ortalama 15-20 kg ürün elde ettik” dedi

İşimizi büyütmek istiyoruz

Oğlu Zekeriya ile birlikte artan talepler doğrultusunda işlerini büyütmeyi planladıklarını belirten Bağdatçı; “Ata tohumu ile yaptığımız üretimlerde, ürün yelpazemizi daha da büyüterek işimizi geliştirmek istiyoruz.  Bu yılda denemek için 40 metrekarelik seramda fide yetiştirdim. Fidan satışına olan ilgi de artık vatandaşların bir kısmının hazır üründen ziyade kendi ürününü kendisi yetiştirmek istediğinin bir göstergesi.  Ata mesleğimiz olan çiftçilik ve bahçe işlerinde daha da büyüyerek hem ilçemizin tanıtımına katkı sunmak, hem de ürettiğimiz ürünler sayesinde ülkemizde ki üretim portföyünü bir nebze olsun geliştirebilmek en büyük isteğimiz” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri