Besiciliği bırakan üreticilerin çiftlikleri sosyal medya üzerinden ve özel ilan sayfalarında büyüklüklerine göre bedellerle satışa sunuluyor. Örneğin Kadınhanı İlçesi Doğanlar Mahallesinde 4 bin 610 m² kapalı alana, 60.000 m² tarım arazisine sahip besi çiftliği de satışa çıkan mekanlar arasında yer alıyor. Aktif 350 büyükbaş besi kapasiteli çiftlik 30 milyon lira bedelle yeni müşterisini arıyor.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) “2024 Yılı Kırmızı Et Sektörü Açısından Değerlendirme Raporu" da besicilerin yıl boyunca zarar ettiğini ortaya koyuyor. Kesim fiyatlarının bir yılda yüzde 49,17 artarken üretim maliyetlerinin de yüzde 64,46 oranında arttığına dikkat çekilen raporda canlı hayvan yerine işlenmiş et ihracatına yöneldiğine dikkat çekiliyor. Raporda 2024’ün yıllık ortalaması üzerinden yapılan hesaplamada, karkas sığır etinin 11 aylık piyasa kesim fiyatının ortalama 326 TL, maliyeti ise ortalama 430 TL olarak tespit edilmesi gözlerden kaçmıyor.
2025 yılı için de 520 bin baş besilik erkek sığırların ithalatı yapılacak. Fiili ithalat Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından gerçekleştirilecek. İthal edilecek besilik sığırların satış fiyatını da Et ve Süt Kurumu belirleyecek. Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı talimata göre, besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 baş ve üzerinde olan işletmelere 400 bin baş, besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmelere 120 bin baş besilik ithalat izni verilecek.