Bozkırın ortasına organik çiftlik hayalini gerçekleştirdi

Konya'da eczacı Şen, eşi Merve Şen ile 4 yıl önce 20 bin metrekare alana kurduğu çiftlikte yaklaşık 60 çeşit organik ürün yetiştiriyor.

Konya'da eczacı Muammer Şen, eşi Merve Şen ile 4 yıl önce 20 bin metrekare alana kurduğu "Temmuz" isimli çiftliğinde, yaklaşık 60 çeşit organik ürün yetiştiriyor.

Eczacı Şen, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için Takkeli Dağ'ın eteğinde verimsiz olarak nitelendirilen arazide organik tarım yapmak için çalışmalara başladı.

Ürünün az veya çok olmasını önemsemeden çalışmalarını sürdüren Şen çifti, 4 yıl önce kurdukları ve oğulları Temmuz'un adını verdikleri çiftlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı organik tarım sertifikası olan 20 çeşit tıbbi aromatik bitki, 10 çeşit meyve ve çeşitli gıdalar üretiyor.

Günlerinin büyük bölümünü burada geçiren Şen çifti, ürettikleri organik yumurta, salça, pekmez, tıbbi aromatik bitki ile meyve ve sebzeleri, çiftliği belli aralıklarla ziyarete gelen yaklaşık 50 aileye uygun fiyatlarla sunuyor.

Çiftliğe gelenler, kendilerine verilen sepetlerle istediği ürünü kendi eliyle toplayabiliyor, dileyenler kendilerine tahsis edilen alanlarda üretim yapabiliyor.

"ORGANİK TARIM YAPMAK KOLAY DEĞİL"

Muammer Şen, kurduğu organik çiftlikte ürünlerin bir kısmını kendi ihtiyaçları ve özellikle 3 yaşındaki oğulları Temmuz için ürettiklerini belirten Şen, kalan kısmını ise yakın çevreleri ve çiftliğe gelenlerle paylaştıklarını dile getirdi.

Şen, çiftlikteki toprağın verimli olmadığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Organik tarım yapmak kolay değil. Buradaki toprak kireçli ve alkali. Adaçayı, kekik, ekinezya, sarı kantaron, melisa, lavanta gibi çeşitli tıbbi bitkileri buraya ektik. Ürünlerimizi sertifikalandırmak için organik sertifika müracaatında bulunduk. Bunun için yaklaşık 4 yıl bekledik. Organik sertifikalı ekinezya, sarı kantaron ve adaçayı ürettik. Şu an çiftliğimizde 20'nin üzerinde türde üzüm yetiştiriyoruz."

KİMYASAL YERİNE BİYOLOJİK MÜCADELE

Üretimde kimyasal tarım ilaçları kullanmadıklarına dikkati çeken Şen, "Çiftliğimize uğur böceği kolonisi getirdik çünkü uğur böceği günde yaklaşık 35 yaprak bitiyle beslenir. Bitlere ve hastalıklara karşı mücadelemiz bunlarla oluyor. Kuşlara müdahale etmiyoruz, bitkilerin üzerine file çekiyoruz. Yine yılanlara ve farelere müdahale etmiyoruz. Farelerle mücadeleyi kedilerimiz yapıyor. Yani doğadaki herhangi bir şeye müdahale edip dengeyi bozmuyoruz." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri