Bu linklere sakın tıklamayın! Başınız belaya girebilir

İnternette girdiğiniz sitenin ya da sosyal medya hesaplarının sizin için tehlike oluşturabileceğini biliyor muydunuz? Dikkat siber dolandırıcıların ağına düşmüş olabilirsiniz! Peki internet sitesinin ya da sosyal ağların sahte olduğunu nasıl anlarsınız? İşte detaylar…

Gelişen teknoloji ile birlikte internet kullanımı da arttı. Ancak, alışverişten sosyal medyaya kadar birçok alanda kullandığımız internet, bazı durumlarda canımızı sıkabiliyor.

Uzmanlar, internette siber dolandırıcılık olaylarının arttığını belirterek, kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Son verilere göre gizli takip olarak da bilinen, ‘stalk’ üzerinden dolandırıcılık ağını genişleten kalpazanlar yüzünden mağdur sayılarının artmaya başladığı bildirildi.

Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, vatandaşları “sahte sitelere” karşı “dikkatli olun” uyarısında bulundu ve bu linklerin kullanıcıların başına açabileceği problemleri açıkladı.

BU LİNKLERE DİKKAT EDİN!
Kırıkkale Emniyeti’nin paylaşımında, vatandaşların bazı internet sitelerinde veya sosyal medya platformlarında, “profilime kim baktı, gizli hesap görme, takipçi kazanma” gibi “sahte sitelere” dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “Sahte internet siteleri üzerinden sosyal medya hesap ve parola bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan dolandırıcılara fırsat vermeyin” denildi.

GİRDİĞİNİZ SİTENİN SAHTE OLDUĞU NASIL ANLARSINIZ?
1- Bir linkin kötü amaçlı yazılım barındırdığını ortaya koyan en önemli gösterge, sizi linke tıklamaya sevk eden durum ile linki tıkladıktan sonra ortaya çıkan durum arasındaki uyumsuzluktur.
2- Linke tıklandığında ekranın rengi ya tek renk olur ya da ekranda kullanıcının kontrolünde olmayan klavye ve mause hareketleri çalışıyor gözükür.

İSTEMEDEN BİR LİNKE TIKLADIYSANIZ BUNU YAPIN
İnterneti kapatın.

İnternet ağına (WAN, VLAN vb.) bağlanmayı sağlayan erişim şifrelerini yenileyin.

Tıklama yapılan sistem ile suç işlendiği şüphesi varsa veya sistem herhangi bir idari, adli veya cezai soruşturmaya konu teşkil edilebilecekse, sistemden dijital forenzik (adli bilişim) analiz yöntemiyle delil elde edilmesi için sistemi kapatın.

Sistemi güç kaynağına bağlı halde tutmayın.

Tıklama yapılan sistem ile suç işlendiği şüphesi oluşursa konuyu siber suçlar bürosu ve savcılık gibi ilgili otoritelere iletin.

Çalıştığınız şirkete ait bir cihazdan linke tıklanıldıysa, konuyu şirketin bilişim güvenliği ekibine raporlayın.

İlgili bilişim sistemi, güncel bir antivirüs programı ile taranmalı.

Bilgisayardaki keepass, password safe gibi şifre depolama uygulamalarını, bu bilgisayarda deaktive etmeli ve bu uygulamalara olan erişim şifrelerini, güvenli bir cihazdan değiştirin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri