Bu yiyecekleri yiyin, sivrisineklerden kurtulun

Sivrisineklerin bazı hastalıkları bulaştırma riskinin arttığı yaz aylarında, uzmanından sivrisineklerden besinlerle korunma önerileri geldi. Peki sivrisinek ısırıklarından kurtulmak için nasıl beslenmeli, ne yemeliyiz? İşte uzmanından tavsiyeler…

Yaz aylarının en büyük sorunlarından olan sivrisinekler, birçok insanın kabusu olmaya devam ediyor. Bu sorundan kurtulmanın pek çok yöntemi olduğu açıklanırken, beslenme ile sivrisinekleri uzak tutmanın mümkün olduğu bildirildi.

Özellikle sıcak havalarda ve gece saatlerinde ortaya çıkan sivrisinekler, yumurtalarını geliştirmek için insan veya hayvan kanına ihtiyaç duyar. Bu aşamada da insanlara ve hayvanlara sıtma, zika virüsü, dang humması ve chikungunya gibi hastalıklar taşıyor.

Beslenme Uzmanı Nupuur Patil, bazı besinlerin bağışıklık sistemimizi güçlendirerek sivrisinek ısırıklarına karşı korunmamıza yardımcı olduğunu söyledi.

İşte Patil’in sivrisineklerden korunmak için önerdiği bazı besinler:

Portakal ve limon gibi C vitamini kaynakları: Portakal, limon, greyfurt, çilek, kivi ve dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bu güçlü antioksidanlar, iltihaplanmayı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırır.

Bol su tüketmek: Hidratlı kalmak, bağışıklık fonksiyonlarını optimal düzeyde tutar. Muz, Hindistan cevizi suyu ve yoğurt gibi elektrolit açısından zengin yiyeceklerle birlikte yeterli su tüketimi, bağışıklık tepkilerini destekler.

Çinko içeren gıdalar: Yağsız et, kümes hayvanları, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi çinko bakımından zengin yiyecekler, bağışıklık hücrelerinin üretimini destekler ve sivrisinek kaynaklı patojenlere karşı etkili bir savunma oluşturur.

Omega-3 yağ asitleri: Somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklarda ve keten tohumu ile cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bağışıklık hücresi işlevini geliştirir.

Antioksidan açısından zengin besinler: Çilek, üzüm, ıspanak, lahana ve brokoli gibi antioksidan bakımından zengin yiyecekler, hücreleri oksidatif stresin neden olduğu hasarlardan korur ve bağışıklık hücrelerini destekler.

Sarımsak ve zerdeçal: Sarımsak antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Zerdeçal ise anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olan kurkumin içerir. Bu baharatları yemeklere eklemek, sivrisinek kaynaklı hastalıklara karşı ek koruma sağlar.

D vitamini kaynakları: D vitamini, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara verdiği yanıtı modüle eder. Güneş ışığı, yağlı balıklar, güçlendirilmiş süt ürünleri ve yumurta sarısı, D vitamini seviyelerini korumaya yardımcı olur.

B vitaminleri: B6, B9 (folat) ve B12 gibi B vitaminleri bağışıklık hücresi gelişimi için gereklidir. Tam tahıllar, yapraklı yeşillikler, fasulye ve yağsız etler güçlü B vitamini kaynaklarıdır.

C vitamini, çinko, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, sarımsak ve zerdeçal gibi besinler, bağışıklığı güçlendirerek sivrisinek ısırıklarına karşı koruma sağlayabilir. Yeterli su tüketimi ve D vitamini ile B vitaminlerinin dahil edilmesi, vücudumuzun sivrisinek kaynaklı tehditlerle başa çıkmasına yardımcı olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri