Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, Türkiye’nin önemli hububat merkezlerinin başında gelen Sarayönü’nde hasat dönemi başlayan buğday ve arpada rekolte beklentisinin geçtiğimiz yıla göre oldukça yüksek olduğunu belirtti. 2021-2022 ekim sezonu yağışlarının oldukça bereketli olduğunu belirten Çelik, sadece Nisan ayında yağışların beklenilen seviyede olmadığını, diğer aylarda ise yoğun yağışlar ile birlikte çiftçinin yüzünün güldüğünü kaydetti.
Sarayönü’nde hasada başlayan çiftçileri ziyaret eden Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, Nisan ayındaki yağışların beklenenin bir miktar altında olması nedeniyle verimin yılbaşında bekledikleri ortalamanın biraz altında olduğunu ifade ederek, verimin uzun yıllar ortalamasını yakalayabilecek düzeyde olduğunu belirtti. Başkan Çelik hasat sezonu ile ilgili düşüncelerinde şu ifadelere yer verdi:
“Bu yıl üreticilerimiz için belki de en kritik sezon. Çünkü çoğu üreticimiz maliyetler nedeni ile üretim sezonunda toprağına gübre atamadı. Ama rabbimin hikmetiyle özellikle yağışlar oldukça bereketli oldu. Nisan ayı hariç ve Mayıs ve Haziran’da kısa süreli görülen dolu yağmurlarının rekolte beklentilerine az da olsa olumsuz etkisi olsa da 2022 hasat sezonu oldukça bereketli olacak gibi gözüküyor. Bu yıl üreticilerimizin sap, saman ve her dane son derece önemli. Bunları ithal etme gibi bir lüksümüz olmayacak. O yüzden hasat sezonu boyunca toprağın her karışı titizlikle incelenmeli ve 1 kilo bile mahsulden kayıp verilmemeli.
Ben ve mesai arkadaşlarım oldukça yoğun bir mesai içerisindeyiz. Çiftçilerimiz ve üreticilerimizle devamlı iletişim halinde kalmaya çalışıyoruz. Sürdürülebilir tarım için bu sene oldukça kritik. Ziraat Odası olarak temel hedefimiz çiftçilerimizin ayakta kalması ve gıda krizi tehlikesine karşı hububatta ziyan vermemek.
Yaptığımız incelemeler sonucuna bölgemizde en verimli yerler olarak Selimiye, Başhüyük ve Yenicekaya bölgelerimiz ön planı çıkıyor. Bu bölgelerde rekolte beklentimiz 850-900 kilo civarından, verimi düşük bölgelerde ise Kadıoğlu, Boyalı ve Çeşmelisebil mevkisinde rekolte beklentisi 350-400 kilo arasında seyrediyor. Rekolte beklentisi düşük bölgelerimizde bile verileri incelediğimiz zaman geçtiğimiz sezonun neredeyse iki katı. Kıraç tarıma nazaran sulu tarım yapılan bölgelerimizde ise durum çok daha iyi görünüyor. Üreticilerimiz ve vatandaşlarımız için hasat sezonu oldukça bereketli olacak İnşallah.”
TMO’nun güncel rakamları da yeterli değil
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu buğday ve arpa alım fiyatlarına da değinen Başkan Çelik, “TMO’nun geçtiğimiz hafta revize ettiği, buğday ve arpa alım fiyatları aslında güzel rakamlar ama çiftçimizin bu fiyatlardan TMO’ya buğday ve arpa verebileceğini düşünmüyorum.
Çünkü çiftçilerimiz borç batağında ve bankalar bu sene en küçük bir yapılandırmaya ve ötelemeye gitmedi. Bu durumda üreticilerimiz mecburen hızlı nakit ihtiyacı duydukları için tüccarlara yönelecek ve mahsulünü tüccarlara satarak borçlarını kapatma yoluna gideceklerdir.
Devletimizin bu durumu tekrar gözden geçirmesi büyük bir önem arz ediyor.
Ayrıca eylüle kadar vereceği bin liralık prim desteğinin Ekim sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz. Çünkü destek için mahsulün satılması istenilecek. Mevsimlerde de bir kayma var. Bunun yetiştiremeyeceği de yani aslında şu anda arpa hasadının bitmiş olması lazımken daha arpa hasadına yeni girdik. Buğdaylar daha yemyeşil duruyor. Sezon yetişmeyebilir.” şeklinde konuştu.