Konya Şeker, 1954 yılından bu yana yaptığı yatırımlarla 45 tesiste üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin büyük hissedar olduğu Konya Şeker, Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri bünyesinde kurduğu atık işleme tesisinde, hayvansal atıkları değerlendiriyor.
Bu tesislerde, doğrudan üreticilerden ve Konya Şeker'in kesimhanelerinden alınan büyükbaş hayvan kemikleri, kemik unu haline getirilerek kanatlı hayvan yemi üreticilerine hammadde olarak satılıyor.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, büyükbaş hayvan kesimi sonrasında ortaya çıkan 80 çeşit yan üründen bazıların insanların tüketebileceğini, geri kalanlarının ise atık olarak değerlendirildiğini belirtti.
Kemiklerin işlenmesi için Konya Şeker, günlük 60 ton kapasiteli bir sistem kurarak bu atıkları yüksek oranda değerlendirmektedir. Kemiklerin uygun şekilde kullanılmaması durumunda çevre sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Gürbüz, Konya Şeker'in "rendering" tesislerinde bu atıkların ekonomiye kazandırıldığını söyledi.
Kemiklerin kırılması, preslenmesi ve yağların ayrılması gibi işlemlerden sonra elde edilen et-kemik unu, hayvan yemlerinde kullanılarak yüksek protein içeren yem ham maddeleri oluşturuluyor.
Kemik unları, aynı zamanda yüksek kalsiyum ve fosfor içeriğiyle mineralli yem katkı maddesi olarak da büyük önem taşıyor. Bu nedenle, kemik unu kullanımı, kanatlı hayvanların gelişimine olumlu etkiler sağlıyor ve yem üreticilerinden büyük talep görüyor.