Buzağı desteği için başvurular alınıyor

2023 yılı 2'nci dönem buzağı desteğinin başvuru süreci 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle başladı. Üreticilerin desteklemelerden faydalanabilmeleri için 17 Haziran tarihine kadar başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ”Birinci dönem süresi içinde başvuruda bulunamayan yetiştiricilerimizin, herhangi bir hak kaybına uğramadan 1 Nisan 2024 - 17 Haziran 2024 tarihleri arasında (2'nci dönem) 2023 yılı buzağı desteklemesine başvurma hakları bulunmaktadır.

Üreticilerin 2023 yılı buzağı desteklemesinden faydalanabilmeleri için, "Sahip oldukları buzağıların, 2023 yılı doğumlu ve en az 4 ay (120 gün) yaşamış olması, programlı aşıları (Dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) tamamlanmış, Türkvet ile E-ıslah veri tabanlarına kayıtlı olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Birlik üyesi olmayanların İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerektiğini ifade eden Koçak, yapılacak olan destek tutarları hakkında da bilgi verdi. Koçak, "Üretici/Yetiştirici Birliğine üye olanlar üyesi olduğu birliğe, birlik üyesi olmayanlar ise İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize başvuracaktır.

Buzağı desteklemesi kapsamında buzağı başına verilecek olan destek tutarları; Temel Destek: 1.150 ₺/baş, Üreme Parametreleri Uygunluk Desteği: İlave 300 ₺/baş, Suni Tohumlamadan Doğan Buzağı Desteği: İlave 450 ₺/baş, Döl Kontrolü Kapsamında Doğan Buzağı Desteği: İlave 200 ₺/baş, Soy Kütüğü ve Genomik Değer Tespiti İlave Desteği: Bakanlıkça belirlenecektir" dedi.

Anaç koyun-keçi desteklemeleri hakkında yapılan yeni düzenleme ile ilgili de bilgi veren Koçak,”2024 yılına kadar küçükbaş desteği sadece anaçlara verildiği için üreticilerin bir çoğu kuzu ve oğlaklarını küpeletip kayıt altına almayı önemsemiyordu. Ancak 2024 yılında küçükbaş desteklerinin kuzu ve oğlak üzerinden verilecek olmasından dolayı tüm üreticilerimizin kuzu ve oğlaklarını küpeletmeleri gerekmektedir. Küpeletme işlemlerinin tamamlanması için, üreticilerimizin İl-İlçe Tarım Müdürlüklerimize yazılı olarak dilekçe vermeleri, dilekçelerinde kaç adet kuzu ve oğlağı küpeleteceklerini ve cinsiyet durumlarını bildirmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda dilekçelerinin tarihini ve sayısını da almayı unutmamaları önemlidir. Tüm üreticilerimize bereketli bir sezon dilerim” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri