Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, sütçü işletmenin karlı olabilmesi için buzağı, süt ve döl kaybetmemesi gerektiğini söyledi. Özellikle buzağı kayıplarının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, bilinçlik bir bakım ve iyi bir aşılama takvimi ile kayıpların en aza ineceğini söyledi.
Buzağı, döl ve süt kaybeden işletmelerin kazanç elde etmesinin zorlaştığını ve hatta olanaksız hale geldiğini anlatan Erdoğdu, "Canlı bir varlıkla uğraşmak kolay değildir. Kolay ve ucuz yol önceden önlem almaktadır. Buzağı kayıplarına çoğunlukla güç doğumlar, septisemi ve diğer ishaller ile enzootik pneumoni (zatürre) hastalıkları sebep olur. Buzağıları hastalıktan koruyan en önemli madde ağız sütüdür. Ağız sütü (colostrum) annenin daha önce karşılaştığı mikroorganizmalara karşı vücudunda hazırladığı koruyucu maddeleri (antikorları) yavrusuna aklanmasının yoludur. Ağız sütü doğumu takiben 3 gün sürer. ilk zamandaki ağız sütü daha çok koruyucu madde içerirken, bu maddeler giderek azalır. O yüzden buzağıya doğumdan sonraki en kısa sürede, sıklıkla, bolca ağız sütü içirilmesi gerekir." dedi.
İshallerin ilk günlerde çok öldürücü olduğunu kaydeden Erdoğdu, "Buzağılarda 1-7 gün içerisindeki ölümlerin başlıca sebebi septisemidir .Buzağıların ishallerinin kontrol altında tutulması için temizliğe önem verilmeli, kalabalık ve yetersiz havalandırmalı barınaklardan kaçınılmalıdır. Buzağı kayıpları ile ilgili olarak leptospiroz ve bruselloz başta olmak üzere yavru atmaya sebep olabilecek hastalıkları göz önünde bulundurmak gerekir." şeklinde konuştu.
Buzağı kayıplarının diğer bir sebebi olan zatürreye dikkat çeken Erdoğdu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Enzootik pneumoni (zatürre) kötü koşullar, stres faktörleri, viruslar ve Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida gibi bakterilerin birlikte oluşturduğu çok etkenli, komplike bir hastalıktır. Buzağılarda, genellikle 3 ayın üstündekilerde, çoğunlukla da sütten kesme döneminin stresi içerisinde oluşur. Kapalı ve kalabalık barınaklar, kötü havalandırma koşulları, özet olarak buzağının rahatlığını, konforunu engelleyen her faktör enzootik pneumoni'ye zemin hazırlar."
Bilinçli bir bakımın yanı sıra koruyucu aşılarla güzel sonuçlar elde edilebileceğini vurgulayan Mustafa Erdoğdu, şunları söyledi: "septisemi aşısı yapılarak buzağılar ishallerden korunabilir. Mantar aşısı ise rahim, akciğer, meme ve derideki oluşumlar korunabilir. Pastourella aşısı ile akciğer enfeksiyonları önlenebilir. İBR BVD aşısı ile belirsiz buzağı ölümleri ve döl tutmama sorunu giderilebilir. Mastit aşısı meme ağrısını korumak içindir. Botilusmus enteretoksemi aşısı ise gıdaya bağlı döl tutmama, topallık, alfatoksine bağlı zehirlenmeler, yem içindeki ölü hayvan artıklarından zehirlenmeleri önler."