Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjde olarak duyurduğu Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle verilen 5 bin TL’lik ikramiyede, çalışmak zorunda olan milyonlarca emekli hayal kırıklığına uğramıştı. Çalışan emeklilere bir darbe daha vuruldu.
Adına konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi bir gayrimenkul bulunanlar, emlak vergisi ödemekle mükellef. Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödeniyor.
Ancak bazı gayrimenkul sahipleri, emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.
Emekliler ile dul ve yetimlerin sahip oldukları Türkiye sınırları içindeki brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için indirimli (sıfır oranlı) Emlak Vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri, diğer bir ifadeyle Emlak Vergisi ödememeleri için gelirlerinin münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylıklarından ibaret olması gerekiyor.
Ancak elde ettikleri ve yıllık tutarı toplamı indirimden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan Gelir Vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri (mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kâr payı vb) sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanılmasına engel teşkil etmiyor.
Bu durumda, emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalan ve ücret geliri elde edenler, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanamıyor.
EMEKLİLER HANGİ ŞARTLARDA EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLUR?
Emlak vergisi muafiyeti şartları listesinde emekliler de yer alırken sahip olduğu evin tek evi olması ve 200 metrekare büyüklüğü aşmaması şartı ile emeklilere de vergi muafiyeti şartı uygulanmaktadır.
Ancak bu haktan yararlanmak isteyen emeklilerin yine çalışmaması şartı aranacak. Çalışmayan emekliler emlak vergisi muafiyeti hakkı ile ödeme yapmazken çalıştığı için ek geliri olan emekliler ise bu kapsam dışında kalacaklar.
Bu şartları taşıyan emekliler belediyeye başvuru yaparak emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanabilecekler.
Çalışan emekliler ise yaşanılan ile ve ilçeye, konutun büyüklüğüne bağlı olarak değişen tutarlarda hesaplanan emlak vergisi borçlarını 30 Kasım 2023 tarihine kadar ödemekle yükümlü tutulacaklar.
Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Form”u doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler. Bu, belediyeye beyan şeklinde verilen bir dilekçedir.
EMEKLİ AYLIĞI DIŞINDA DUL, YETİM MAAŞI ALANLARIN DURUMU
Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
Devamlı suretle kullanılmayan yazlık konutlar için indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacaktır.
Bir emekli eşin üzerine kışlık, bir emekli eşin üzerine yazlık konut olması hâlinde devamlı ikamet edilen kışlık daire kimin üzerine ise onun adına indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılacaktır.
BİR EVİ VE BİR ARSASI OLAN EMEKLİLER ÖDEYECEK Mİ?
Emeklinin gelir elde etmediği iş yeri, arazi ya da arsa gibi gayrimenkulleri olması durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılabilecektir.
Binanın ikamet amacıyla kullanılıp/kullanılmadığı; elektrik, su, doğal gaz, internet gibi faturalar ve ikamet belgesi ile tespit edilebilmektedir.
Bu durumda emekli, tek evinden gayrimenkul sermaye iradı elde etmesi nedeniyle başka geliri olmama şartını ihlal ettiğinden tek konutuna ait emlak vergisini ödemekle mükelleftir.