Çarşı araba istilası altında

Sarayönü'nde gün içerisinde ilçe merkezinde araç parklarından dolayı yaşanan yoğunluk hem mağduriyetlere hem de çirkin görüntülere neden oluyor. Gündüz saatlerinde çarşı içerisinde insan sayından fazla araç sayısı bulunuyor....

Sarayönü'nde gün içerisinde ilçe merkezinde araç parklarından dolayı yaşanan yoğunluk hem mağduriyetlere hem de çirkin görüntülere neden oluyor. Gündüz saatlerinde çarşı içerisinde insan sayından fazla araç sayısı bulunuyor. Otopark yeri olarak belirlenen alanlar vatandaşlar tarafından kullanılmıyor. Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş ve Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş, bu soruna parmak bastı. Her iki başkan da vatandaşları, esnafları ve resmi kurum çalışanlarını daha duyarlı olmaya ve uzun süreli parklarda otoparkları kullanmaya davet etti. Bu sorunun çözümü için bir öneri sunan Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, "Çarşı içi parkta caydırıcı ücret tarifeleri uygulansın. İlk yarım saat ücretsiz olabilir. Bu vatandaşı otoparklara yönlendirir." dedi.

Sarayönü çarşısında yolun iki yönünde de bir şeridi sürekli olarak işgal eden araçlar, bazı esnaflar ve vatandaşların şikayet konusu oldu. Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, uzun süreli parklar yüzünden çarşının sürekli olarak araç istilası altında olduğunu söyledi. Karataş, çarşıda bulunan otoparkların kullanılmadığından dert yandı. Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ise esnafları resmi kurum çalışanlarını ve vatandaşları daha duyarlı olmaya davet etti.

Otoparklar var kullanan yok

Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş yaptığı açıklamada, "Belediye başkanımızdan rica ettik. Çarşı Camii'nin arkasına, Bim'in yanına , istasyonun yanına, Kuşcu'nun karşısına 3-4 tane otopark yaptı ama kullanan yok. Bu otoparklara tek bir araba koyan yok. Çarşıda hiç bir boş yer yok. Esnaf getiriyor iş yerinin önüne koyuyor, vatandaş getiriyor koyuyor aynı araba akşama kadar çarşı içini işgal ediyor. Yolcu geliyor, müşteri geliyor, zaruri durumu olan bir insan geliyor yer bulamıyor. Çarşıya sabah gelip arabasını bırakıp akşama kadar kahveden oturan insanlar var. En yakın Kadınhanı'na gidelim bakalım hiç kimse çarşıya arabasını koyamaz. Polis anında cezasını kesiyor. Bizim çarşıda yola oyuncakçı oyuncak doldurur, beyaz eşyacı bisiklet, buz dolabı, çamaşır makinesi doldurur, kalan yerlere de araba dolar." dedi.

Artık düzen gerekiyor

İlçe çarşısında hiçbir düzen olmadığından şikayetçi olan Karataş, "Bizim çarşımızda hiç bir düzen yok. Herkes gideceği yerin kapısına arabasını durdurmaya çalışıyor. Şu arka yola veya otoparka arabamı koyup iki adım yürüyeyim diyen hiç kimse görmedim ben bu güne kadar. Gereğinden fazla müsamaha gösteriliyor. Bazen çarşıda iki sıra park olduğunu bile görüyoruz. Sabahtan akşama kadar araba park etme huyunu insanlarımızın artık bırakması gerekiyor. Çarşının içi boş olacak işi olan vatandaş 15-20 dakika durup gidecek. Ben buradan trafik ekiplerini göreve davet ediyorum. Bu çarşıya bir düzen getirilsin artık. Çarşının için ben koyuyorsam arabamı bana da ceza yazsınlar. Bu park sorunundan şikayetçi olan esnaflar da var, mağduriyeti bizzat yaratan esnaflarda var. Park sorunu birçok esnafın işini olumsuz etkiliyor. Aileler çarşıya gelemiyor. Yoldan kaldırımdan geçemiyor. İnsanlar çarşı içinde bisiklete binemiyor. Çarşının için istasyondan otogara kadar aralıksız araba ile dolu. Çarşıda araba sayısı kadar insan yok. Biz bu sıkıntıları dile getirince suçlu biz oluyoruz ama olsun bu çarşıya bir düzen getirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Çarşıya park paralı olsun

Çarşı içerisindeki park yoğunluğunu önlemek için çözüm önerilerinde bulunan Karataş, "Bu çarpık düzene bir çözüm bulmamız gerekiyor. Trafik ekipleri belli aralıklarla çarşıda uygulama yapıp cezai işlem uygulasa böyle bir sorun kalmaz ama hiç kimsenin mağdur olmadan bu sorunun çözülmesi daha iyi olur. Mesela çarşı içinde yol kenarlarına yapılacak parklar paralı olabilir. Yeterli miktarda otopark var. Otoparklar ücretsiz, çarşı içi ücretli olsun. Esnafların, vatandaşların işlerini halletmesi veya alışverişini yapabilmesine imkan tanıyacak kadar bir süre çarşı içi ücretsiz olabilir. Mesela ilk yarım saat ücretsiz, yarım saati geçtikten sonrada caydırıcı ücretler olsa hiç kimse aracını uzun süre çarşıya bırakamaz. Gider otoparka bırakır." ifadelerini kullandı.

Daha duyarlı olunması gerekiyor

Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş ise konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İlçemizin çarşısında park sorunu kanayan bir yara. Özellikle öğle saatlerinde tam bir keşmekeş yaşanıyor. Herkes aracını bulunduğu yerin önüne park etmeye çalışıyor. Çarşıda iki yönlü olarak park yasaktır tabelaları var ama uyan yok. Esnaflarımız öncelikle kendi araçlarını dükkanlarının önüne koymamaları gerekiyor. Çünkü sabahtan akşama kadar kapısının önünü boş yere işgal etmiş oluyor. Oraya gelecek müşteri sonuçta yine o esnaftan alışveriş yapmaya gelecek. Esnaflarımız kendi araçlarını koymayacakları gibi başkalarına uzun süreli park için izin vermemeli. Resmi kurumlarda çalışan memurların da duyarlı olması gerekiyor. Sabah mesaiden önce arabasını getirip çarşıya koyan memurlar mesai bitimine kadar resmi kurumların önünü işgal ediyor. İşi olan vatandaş, hasta veya yaşlı vatandaş mağdur oluyor. Çarşıdaki bu park sorununa artık kalıcı bir çözüm üretmemiz gerekiyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri