5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir açıklama yapan Sarayönü Ziraat Odası başkanı Engin Çelik, çevre sorunları ve iklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.
İklim değişikliğinin gıda güvenliğini de tehlikeye attığına dikkat çeken Çelik; “Normalden daha yüksek veya düşük hava sıcaklıkları ile hava olayları tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Hava değişimlerinin en önemli nedenlerinden biri de çevre katliamıdır. Doğayı tahrip etmek gelecek nesillere yapılan en büyük haksızlıktır.” dedi
Biyolojik çeşitliliğin tehdit altında olması ve dolayısıyla doğal kaynakların yok olmaya başlamasının başlıca çevre sorunlarından olduğunu belirten Çelik; “Artık iyice belirgin hale gelen küresel ısınma, iklim rejimini bozuyor. Dünyanın bazı bölgelerinde kuraklık yaşanırken, bazı bölgelerini sel götürüyor” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde de önce aşırı sıcaklıkların görüldüğünü sonrasında ise aşırı soğuk, yağış, don, dolu, kırağı, gibi doğal afetlerin yaşandığını hatırlatan Çelik, “Gerçekleşen ani hava değişimi hemen hemen tüm bölgelerde afete neden oldu. Çevreye verilen zarar iklim değişikliğine neden oluyor ve tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor” dedi.
İklimin bölgesel ve zamansal değişkenliği ile tarımsal üretimin önemli bir belirleyicisi olduğunu ifade eden Çelik şunları söyledi:
“Genel olarak bütün tarım mahsullerinin büyümesi için toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık ihtiyacı vardır. İklim, sayılan bileşenlerin hepsine etki eden dinamik bir bileşendir. Bu nedenle tarım sektörü için yarattığı risk, içerdiği bilinmezlikler yüzünden çok yüksek seviyededir.
İklim değişikliği tarımsal üretimde verim azalışı, sulama suyuna olan talep ve maliyetinin artışı, dikim ve hasat zamanında kaymalar, ürün yetiştirme elverişliliğinde azalma ve daha fazla hastalık görülmesi gibi sorunları beraberinde getirmektedir.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı tarımsal üretimde ve yönetimde adaptasyon önlemlerini en kısa zamanda almamız gerekmektedir.”
Yapılması gerekenler
Biyolojik çeşitliliğin korunması açısından sürdürülebilir tarım kavramının da oldukça önemli olduğunu belirten Çelik, “Tarımda, yalnız maksimum üretimi elde etmek değil, toprağın ve suyun en uygun biçimde kullanılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması hedeflenmelidir” diye konuştu.
Bitki örtüsünün tahrip edilmesi, yanlış tarım uygulamaları, bilinçsiz ve aşırı sulama, toprak kirlenmesi, gibi nedenlerin biyolojik çeşitliliği tehlikeye attığını belirten Çelik, şunları söyledi:
“Uygunsuz tarımsal faaliyetler ve toprak organik maddelerine zarar veren hasat, anız yakılması gibi insan faaliyetleri, biyolojik çeşitliliğin kaybı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
Çölleşme, su erozyonu, rüzgâr erozyonu, heyelan ve çığ risk haritaları yapılmalıdır.
Tarım arazilerinde rüzgâr perdesi, yeşil kuşak ve ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır.
Tarım alanlarında uygun planlama yapılarak en az su tüketen bitki yetiştiriciliği, bilinçli gübre kullanımı ve modern sulama teknikleri ile uygun türlerle oluşturulan ekim nöbetleri uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.
Gübre ve pestisit kullanımlarının toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre belirlenmesi sağlanmalıdır.”