Çiftçi ekim için yağış bekliyor

Konya Ovası bu sonbaharda da kurak bir mevsim geçiyor ve yağmurların gecikmesi çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Anadolu’nun en büyük tarım bölgelerinden biri olan Konya’da, çiftçiler tarlalarını sürüp ekim hazırlığına başlasa da beklenen yağışların bir türlü düşmemesi büyük endişe yaratıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Eylül ayı yağış raporuna göre, yağışlar hem geçen yılın hem de mevsim normallerinin altında kalırken, önümüzdeki 10 gün içinde de bölgede yağış beklenmiyor.

Kuraklık, sadece ekim işlemlerini geciktirmekle kalmıyor, aynı zamanda artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçiyi ekonomik olarak da zorluyor. Hububat üreticileri, toprağın ekime elverişli hale gelmesi için yeterli yağışın düşmesini bekliyorlar. Geçtiğimiz yıl yaşanan kurak sonbahar ve kış döneminin tekrarlanmasından endişe duyan çiftçiler, bu yıl da benzer bir senaryo ile karşılaşmaktan korkuyor.

Ekim için yeterli tavın oluşmasını bekleyin

Bitki Koruma Bayisi Cihat Acar, Konya Ovası'nda devam eden kuraklık koşulları nedeniyle çiftçilerin ekim için acele etmemesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle kıraç arazilerde tarım yapan çiftçiler için yağışların kritik olduğunu belirten Acar, ekim öncesinde toprağın yeterince tav almadığını söyledi. "Yağmur yağsa bile, toprakta ekim için uygun koşulların oluşması, yani tav oluşması için 20 mm'nin üzerinde yağış gerekmekte. Şu an için bu seviyelere ulaşmadık" diyen Acar, çiftçilerin sabırlı olmalarını ve acele etmemelerini önerdi.

Acar, alatav durumuna geçilmeden yapılan ekimlerin ürün verimini ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceğini belirterek, "Toprağın kuru olması tohumun iyi gelişememesine ve köklenmenin zayıf kalmasına neden olur. Bu da çiftçimizin verim kaybı yaşamasına yol açar. Yağışlar yetersiz olduğu takdirde ürünlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkün olmaz. Çiftçilerimiz, Kasım ayının ortalarına kadar yağışları bekleyip toprak ve tohumun en uygun koşullarda buluşmasını sağlamalıdır. Nemli toprakta yapılacak bir ekim, ürün kalitesini artıracak ve verimliliği olumlu yönde etkileyecektir" ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin bu dönemde sabırlı olmalarının önemine değinen Acar, aynı zamanda artan maliyetlerin çiftçinin belini büktüğünü ve bu yüzden verim kaybı yaşamalarının çiftçiyi daha da zor duruma sokacağını ifade etti. "Zaten bu yıl girdi maliyetleri oldukça arttı. Beklenen yağışların gecikmesi, çiftçinin daha fazla zarara uğramasına sebep olabilir. Bu yüzden acele edip yanlış adımlar atmaktansa, doğru zamanlamayla hareket etmeleri çok önemli" diyerek çiftçilere tavsiyede bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri