Çiftçi ekim için yağmur bekliyor

Konya Ovası sonbaharı kurak geçiriyor. Yağmurların gecikmesi ise çiftçiyi de zor durumda bırakıyor. Anadolu’da yeterli yağış olmamasına karşın çiftçiler ekim hazırlığına başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün eylül ayı yağış raporu da yaşanan kuraklığı ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl kurak bir sonbahar ve kış dönemi geçiren Konya Ovasında bu yıl da beklenen yağışlar henüz düşmedi. Bir taraftan tarlalarını sürüp hazırlığa başlayan bölge çiftçisi ürünlerini ekmek için yağmur zamanını bekliyor. Meteorolojinin tahminlerine göre ise önümüzdeki 10 gün Konya için yağış gözükmüyor.

Türkiye geneli eylül ayı yağışları normalinin ve geçen yıl eylül ayı yağışlarının altında kaldı. Çiftçiler ekim hazırlıklarına başladı. Beklenen yağışların bir türlü gelmemesi ve artan girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı.

Yaşanan mevsimsel kuraklık, hububat çiftçisini olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden tarla hazırlama ve ekim işlemleri de sürekli öteleniyor. Bazı çiftçiler ise ekim için hazırlığını sürdürüyor.

Tarlalarını süren çiftçiler şu an için toprağın tavlı olduğunu ve toprağı ekime hazırlamak için en uygun zaman olduğunu dile getirse de geçtiğimiz yıl yaşanan yağışsız bahar ve kış döneminin tekrarlanmasından korkan çiftçi ise endişe içerisinde yağışları bekliyor.

Ekim konusunda acele etmeyin

Teknik Tarım işletme sahibi Ziraat Teknikeri Halil İbrahim Turan, çiftçinin gözünün havada olduğunu belirterek, çiftçilerin beklenen yağışlarının gelmemesi yüzünden ekim ve tarla hazırlama işlemlerini geciktirdiğini söyledi.

Sarayönü’nde hububat tarımının yüzde 80'inin kıraç arazilerde yapıldığını kaydeden Turan, "Beklenen yağışlarının gelmemesi ekimin ve tarla hazırlamanın ötelenmesine neden oldu. Çiftçilerimizin gözü havada. Yağış olmayınca çiftçimiz ekim yapmadı. Ovada hububat ekimi için çalışmalar hala başlamadı. Çiftçilerimize tavsiyemiz çok acele etmesinler. Kasım ayı ortalarına kadar beklemekte fayda var. Nemli dönemde tohum ile toprak buluşsun. Ekim sonuna ve Kasım ortasına kadar ekim yapılabilir. Toprak yatağı ekim için hazır olmalı. Acele edip de kötü toprak yatağına ekim yapmasınlar. Bu verimi de olumsuz etkiliyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım-Hayvancılık Haberleri